Ana SayfaGüncelReferanduma saatler kala Oy ve Ötesi’nden çağrı

Referanduma saatler kala Oy ve Ötesi’nden çağrı

HABER MERKEZİ – 16 Nisan referandumuna saatler kala Oy ve Ötesi, tüm seçmenlerin sayımdan hemen sonra kapıya asılacak olan tutanağın fotoğrafını çekip, T3 uygulamasıyla kendilerine göndermesini istedi.

Anayasa değişikliğinin oylanacağı 16 Nisan referandumuna saatler kala, 7 Haziran ve yenilenen 1 Kasım genel seçimlerinde sandık güvenliği için gönüllü çalışan Oy ve Ötesi de, sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu.

Geçmiş seçimlerde olduğu gibi referandum seçimlerinde müşahitlik organizasyonu yerine daha çok bilinçlendirme ve gün sonu tutanakların teyidiyle ilgili bir uygulama gerçekleştiriyor.

Kendilerine gönüllü müşahitlik için başvuranları siyasi partilere yönlendiren Oy ve Ötesi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim sonuçlarının sağlamasını yapmak için sandık sonuç tutanaklarının Türkiye Tutanak Teyit Sistemi’ne (T3) aktarılmasını hedefliyor.

dihaber’e açıklamalarda bulunan Oy ve Ötesi’nden Gözde Soytürk, tüm seçmenlerin sayımdan hemen sonra kapıya asılacak olan tutanağın fotoğrafının çekilip T3 uygulaması ile kendilerine göndermesini beklediklerini söyledi.

‘Sayımdan sonra tutanakların fotoğrafları çekin’

Soytürk, T3 uygulaması ile ilgili seçmene şu çağrıda bulundu:

Oy kullanan biriysen kendi sandığının tutanağını görme hakkın var kanunen. Sayımdan hemen sonra kapıya asılacak olan tutanağın fotoğrafını uygulamamız aracılığıyla çekip bize göndermesini bekliyoruz. O gelen tüm tutanaklar diğer siyasi partilerin aracılığıyla aldığımız verilerle karşılaştırılarak, bir farklılık var mı yok mu rapor edilecek ve bu rapor siyasi partilerle paylaşılacak. Daha sonra kamuoyuna bilumum 12 saat sonra da bir açıklama yapacağız.

Geçtiğimiz seçimlere oranla, gözlemledikleri kadarıyla referandumda insanların daha duyarlı ve görev almak isteyen kişilerin daha fazla olduğunu dile getiren Soytürk, “Ama onu ancak seçim günü göreceğiz” dedi.

Aplikasyon sadece Siirt ve Dersim’de indirilmedi

Oy ve Ötesi olarak bütün odaklarının sonuçların doğru bir şekilde açıklanması olduğunu ifade eden Soytürk, şunları söyledi:

Seçim sürecinde uygulanacak olan kanunlar, kurallar bizim müdahale edebileceğimiz kanunlar, kurallar değil. Bununla ilgili bir çalışmamız yok. Hiçbir zaman olmadı. Ama bu aplikasyonun amacı; zaten Türkiye’deki her noktadan veri toplayabilmek. Tüm Türkiye’ye açık. Şuana kadar da inmeyen bir ilimiz Tunceli ve Siirt. Oraları da eğer katabilirsek Türkiye’nin her yerinden tutanak toplayabilir hale gelmiş olacağız.

‘Oyuna sahip çık’ çağrısı

Referandumun önemine dikkat çeken Soytürk, seçmene, “Oy ver, oyuna sahip çık. Sadece oy vermekle kalma. İzle, müşahitliğini yap. En sonunda da sonuçlarını takip et. Açıklanan sonuçlarla elimizdeki sonuçlarda bir fark yok mu, anlayabilmemiz için bize tutanakları gönder. Ve hep beraber kamuoyunda bu verileri kontrol edelim” diye çağrıda bulundu.

Sonuçlara itiraz süresinin sandıklar kapandıktan itibaren 48 saat olduğunu hatırlatan Soytürk, “48 saat içinde ne kadar erken bize ulaşırsa o kadar erken karşılaştırmaları yapıp rapor edebiliriz. 48 saat içinde o tutanakların resimleri bize gelebilir” dedi.

Aplikasyona kayıt gerekmediğini ve ücretsiz olduğu bilgisini veren Soytürk, “Herkesi müşahit olmaya çağırıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘T3 Tutanak Gönder’ uygulaması nasıl çalışacak?

“T3 Tutanak Gönder” mobil uygulaması IOS ve Android uygulama mağazalarından ücretsiz olarak indirilebilecek.

Uygulamayı indiren herkes, bu uygulama üzerinden 16 Nisan günü ıslak imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekip T3 sunucularına gönderebilecek.

Yurttaşlar erişebildikleri kadar çok sandık tutanağının fotoğrafını çekip T3 sistemine göndererek şeffaf bir seçim için sürece katkıda bulunabilecek.


Oy ve Ötesi, T3 sistemi ve Mobil Uygulaması hakkında bilgi almak için BURAYA, T3 Tutanak Gönder Uygulamasını indirmek Android telefonlarda ŞURAYA, iPhone ve iPad’lerde ise BURAYA bakabilirsiniz.