Ana SayfaGüncelRojava’ya operasyona ‘devam’ mesajı veren Erdoğan, müttefiklerden ‘dayanışma’ bekliyor

Rojava’ya operasyona ‘devam’ mesajı veren Erdoğan, müttefiklerden ‘dayanışma’ bekliyor

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK’nin Rojava’ya yönelik operasyonuna ilişkin ‘devam’ mesajı verdi. Erdoğan ayrıca harekâtta tepki gösteren ABD ve Rusya’ya da ‘Dost ve müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Rojava’ya yönelik operasyona ilişkin konuştu.

“Kuzey Suriye’de bir devlet kuruluşuna asla müsaade etmeyiz” diyen Erdoğan, “Terörle mücadeleyi sınırlarımız içinde ve dışında sürdürmekte kararlıyız” diyerek Rojava’daki operasyona ‘devam’ mesajı verdi.

Erdoğan, operasyona ilişkin müttefiklerine de dayanışma çağrısı yaptı.

Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanması kadar doğal bir şey yoktur. Biz bir hukuk devletiyiz, haklarımız neyse bunu kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Tehditler sürdüğü müddetçe gereken her türlü tedbiri alacağız. Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz.

Hele hele Kuzey Suriye’de bir devlet kurma teşebbüsü içerisine giren malum bazı cahiller var, ‘Cahil cesur olur.’ diyorlar ya o da o havalarda, kendine göre bakanlar kurulu oluşturuyor vesaire… Biz bunları karşılıksız bırakmayız ve Kuzey Suriye’de böyle bir devlet kuruluşuna da asla müsaade etmeyiz. Çünkü Suriye’nin bölünmesine karşıyız, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız.

Terörle mücadeleyi sınırlarımız içinde ve dışında sürdürmekte kararlıyız. Bu konuda tüm dost ve müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz.

ABD-Türkiye ilişkisi

Geçmişte iki ülkenin ortak hareket ettiği durumlarda nasıl stratejik çarpan etkisi oluşturduğunu, ne gibi başarılar elde ettiğini hep birlikte gördük. Bilhassa içinden geçtiğimiz bu kritik dönemde müttefiklik ilişkimiz çok daha büyük önem kazanmıştır. Trump yönetimi ile üst düzey temaslarımız Ocak 2017’den beri yoğunlaşıyor. Sayın Trump ile Türk-Amerikan ilişkilerinde taze bir sayfa açacağımıza inanıyorum.

Müttefikler ne demişti?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’de sürdürdüğü operasyona Rusya ve ABD’den ardı ardına tepkiler gelmişti.

ABD Türkiye’nin hava saldırısına ilişkin ilk açıklamasında TSK harekatının koordinasyon tarafından onaylanmadığını belirtilmiş ve ‘endişelerin hükümete iletildiğini’ ifade etmişti.

Ardından ise ABD liderliğinde IŞİD’e karşı savaşan koalisyon güçleri, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava operasyonunu, saldırıdan ‘bir saatten az süre önce’ kendilerine bildirdiğini söylemişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner tarafından yapılan açıklamada da Türkiye’nin, bu bölgede bulunan ABD’li askerlerin hayatını riske attığı belirtilmişti.

Rusya ise “Türk askerlerinin terör örgütlerine ve her şeyden önce IŞİD’e karada karşı koyan Kürt güçlerine saldırması söz konusu” demiş ve TSK harekâtına tepki göstermişti.

Rusya tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki Kürtlere, bu ülkenin meşru yönetimlerini es geçerek düzenlediği hava saldırıları kabul edilemez, saldırılar uluslararası ilişkilerin prensiplerine aykırıdır” denilmişti.