Ana SayfaGüncelSağ popülizm, küresel göç, yabancı düşmanlığı: ‘Büyük Gerileme’ karşısında neler yapılabilir?

Sağ popülizm, küresel göç, yabancı düşmanlığı: ‘Büyük Gerileme’ karşısında neler yapılabilir?

HABER MERKEZİ – Zygmunt Bauman, Eva Illouz ve Slavoj Žižek gibi isimlerin yazıları ile katkı verdiği, Heinrich Geiselberger’in hazırladığı, 11 ülkede ve 12 dilde aynı zamanda yayımlanan “Büyük Gerileme” isimli kitap, Metis Yayınları’ndan çıktı.

11 ülkede ve 12 dilde aynı zamanda yayımlanan “Büyük Gerileme” isimli kitap, Metis Yayınları’ndan çıktı.

Heinrich Geiselberger’in hazırladığı kitapta Zygmunt Bauman, Eva Illouz ve Slavoj Žižek gibi isimlerin yazıları yer alıyor.

Kitap; son yıllarda, ekonomik düzlemde neoliberal küreselleşmenin açmaza girmesiyle birlikte dünyanın birçok ülkesinde milliyetçi, otoriter, özgürlükleri kısıtlamak isteyen yönetimlerin seçimle işbaşına gelmesi ve bu yönetimlerin halk desteğiyle yabancı, özellikle de göçmen düşmanı politikaları uygulamaya koyması, basına ve muhalefete baskı uygulaması gibi meseleleri odağına alıyor ve şu sorulara yanıt arıyor:

  • Dünyanın birçok yerinde neden sağ popülizm neredeyse eşzamanlı olarak yükseliyor? Bu yükselişin arkasındaki sosyolojik ve ekonomik nedenler ne?
  • “Radikal piyasacı” küreselleşmenin açmazlarına verilecek tek cevap sağ popülizm mi?
  • Küresel iklim değişikliğinin küresel göç üzerindeki etkisi ne? Mevcut yönetimlerin bu sorunlar karşısında aldığı tutumlar kimi korumaya yönelik?
  • Yabancı ve göçmen düşmanlığını, giderek ırkçılığı körükleyen ekonomik ve sosyal politikaların dışına nasıl çıkılabilir?
  • Alt sınıflarla orta sınıfların talepleri hangi noktalarda buluşup hangi noktalarda ayrılıyor? Bütün bunlardan kimlik siyasetine sıkışıp kalmış olmamız mı sorumlu?
  • “Büyük Gerileme” karşısında neler yapılabilir?

Kitaptaki tartışmalar Türkiye için de dünyanın geri kalanı için olduğu gibi önem taşıyor.


Künye
Büyük Gerileme | Zamanımızın Ruh Hali Üstüne Uluslararası Bir Tartışma
Hazırlayan: Heinrich Geiselberger
Çeviri: Merisa Şahin, Aslı Biçen, Ahmet Nüvit Bingöl, Orhan Kılıç
Yayına Hazırlayan: Müge Gürsoy Sökmen, Savaş Kılıç
Katkılar: Arjun Appadurai, Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser, Eva Illouz, Ivan Krastev, Bruno Latour, Paul Mason, Pankaj Mishra, Robert Misik, Oliver Nachtwey, César Rendueles, Wolfgang Streeck, David Van Reybrouck, Slavoj Zizek
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Metis Yayınları
Previous post
Kadınların uykuya daha çok ihtiyacı var
Next post
Mahkemenin kararı: Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına…