Ana SayfaGüncelŞakran Cezaevi yönetimiyle görüşen HDP heyetinden açıklama

Şakran Cezaevi yönetimiyle görüşen HDP heyetinden açıklama

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eyleminin 50’inci günde devam ettiği Şakran Cezaevi yönetimi ile görüşen HDP heyetindeki isimlerden Ertuğrul Kürkçü, “Her ne kadar sabırla beklediysek de bir adım atabilecek noktaya gelinmediğini söyleyebiliriz. Endişemiz devam ediyor” dedi. Bir diğer HDP’li vekil Sibel Yiğitalp ise görüşmede bir cevap alamadıklarını belirterek, “Bugün kritik eşikteyiz. Çok kolay ve acele çözümler getirilmesi gerekiyor. Her geçen gün zamanı tüketiyoruz” açıklamasında bulundu.

9 cezaevinde 87 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi sürüyor.

Bu eylemin sürdüğü yerlerden biri de Şakran Cezevi.

Şakran’daki açlık grevi eylemi 50’inci gününde.

  AÇLIK GREVLERİ | Şakran'da 50. gün: 'Bu son görüşmemiz olabilir'

Devam eden açlık grevlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ile Sibel Yiğitalp, beraberindeki heyetle birlikte Şakran Cezaevi T2 ve T4 bölümü yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Cezaevi yönetimi topu Adalet Bakanlığı’na attı

Görüşme sonrasında Şakran Cezaevi önünde bir açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şakran Cezaevi bölümü T4 ve T2 bölümündeki müdür ve yöneticileriyle görüştüklerini ve açlık grevinde olan tutukluların hayati aşamaya geldiğini kendilerine bildirdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

Ailelerinin çok büyük endişe içinde olduklarını ilettik. T4 bölümündeki yetkililer grevcilerle görüşeceklerini söylediler. T2 bölümündeki görüşmemizde de ‘bizim burada hiçbir problem yoktur bütün mesele siyasidir’ diyerek konuyu Ankara’ya havale etti. Her iki cezaevi müdürü de konuyu Adalet Bakanlığı’yla yapılacak görüşmeye yönlendirdi.

“Bir adım atabilecek noktaya gelinmedi”

Açlık grevinde 50’inci günün geride bırakıldığına dikkat çeken Kürkçü, bir çözüm aralığı işaret edebilmek için cezaevi görüşmelerinde bir yaklaşım alamadıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

Her ne kadar sabırla beklediysek de bir adım atabilecek noktaya gelinmediğini söyleyebiliriz. Endişemiz devam ediyor. Mutlaka açlık grevlerinin hem tutuklu ve hükümlülerin onurları korunarak hem de ihtiyaçlar ve talepler karşılanarak çözüm için çalışmaya devam edeceğiz. Edirne Cezaevi’ndeki çözümün diğer cezaevleriyle paylaşılması için sahici bir sorunun olmadığına inanmıyorum. Bu konudaki bütün temasları sürdüreceğiz.

“Kritik eşikteyiz”

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ise açlık grevlerinin en kritik aşamaya geldiğine dikkat çekerek, şunları bildirdi:

Talep edilenler son derece insani istekler. Bu talepler karşısında açlık grevine gitmek cezaevi siyasetinin bir sonucudur. İnsanların çıplak aranmaması, gece saatlerinde koğuşlara girilmemesi, gibi olmaması gereken şeyler için insanları açlık grevine giriyor. Bu aslında insanlık ayıbıdır. Bugün kritik eşikteyiz. Çok kolay ve acele çözümler getirilmesi gerekiyor. Cevap alamadık bugünkü görüşmede. Her geçen gün zamanı tüketiyoruz. Hızlıca adımlar atılmalı. Burada adım atması gereken hükümettir. Adalet Bakanlığı biran önce talimat verip cezaevlerindeki koşulları insani bir çizgiye çekmeli. Takipçisi olacağız konunun. Acil adımlar atılmalıdır artık.

Açlık grevcilerinin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

  • Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.
  • Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.
  • Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.