Ana SayfaGüncelSANATÇILARIN ‘HAYIR’I | Pelin Batu: 17 Nisan’a ‘Hayır’la uyanırsak, korkutarak itip kakmalarına ‘dur’ demiş olacağız

SANATÇILARIN ‘HAYIR’I | Pelin Batu: 17 Nisan’a ‘Hayır’la uyanırsak, korkutarak itip kakmalarına ‘dur’ demiş olacağız

HABER MERKEZİ – Oyuncu Pelin Batu, 16 Nisan’da yapılacak ‘başkanlığı’ da içeren anayasa referandumuna ‘Hayır’ demenin ülkenin geleceği için önemli olduğunu söyledi. “Şu anda değiştirilmek istenilen şey bizim ahali olarak birer piyon gibi yerimizde durup sadece bize dikte edilenleri yapmamız, izlememiz” diyen Batu, ‘Hayır’ın “Korkutarak itmelerine kakmalarına dur demek” anlamına geleceğini söyledi.


Haber: ÇAĞDAŞ KAPLAN


Türkiye’nin önde gelen yazar, oyuncu, yönetmen, fotoğrafçı, şair, müzisyen, dansçı, ressam ve heykeltraşın aralarında bulunduğu 250 isim, 16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunda “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe” diyerek, “Hayır” oyu vereceğini açıklamıştı.

250 isimden biri de oyuncu Pelin Batu.

Batu’yla sanatçıların ‘Hayır’ deklarasyonunu açıkladığı toplantı öncesinde konuştuk.

Batu’nun ‘Hayır’ sizin için neden önemli sorusuna yanıtı “Ülkenin geleceği için” oluyor.

Ardından “Ülkenin gelecekteki eğitim sistemi için, hukuk sistemi için her şeyi için önemli ‘Hayır’” diye ekliyor Batu.

‘Hiçbir kontrol mekanizması kalmıyor, o yüzden buna Hayır demek önemli’

Batu, şöyle devam ediyor:

Mevcut anayasa çok mu mükemmel? Hayır değil. Ama getirilmek istenilen sistemle de her şey bir kişiye bağlanıyor. Ve hiçbir kontrol mekanizması kalmıyor. İşte bu yüzden buna ‘Hayır’ demek önemli.

Örnek aldıkları modelin Amerikan sistemi olduğunu söylüyorlar ama alakası yok. Trump gibi bir karakter lider seçildi ve girdiği andan itibaren dünyayı alt üst eden açıklamalarda bulundu. Pek çok konuda bir önceki başkanın mevcut sistemini değiştirmek için hamlelerde bulundu. Ama ne oldu? hiçbir şey değiştiremedi. Çünkü oradaki sistem oradaki güçler ayrılığı ilkesi bunu engelledi. Şimdi Amerikan sistemi diyorlar ama bize getirmeye çalıştıkları güçler ayrımının tamamen yok edildiğini görüyorsunuz.

Erdoğan dünyanın en başarılı en karizmatik en etkileyici lideri olabilir, ona saygı da duyabilirsiniz ama sonsuza dek burada kalmayacak. Ama siz sistemi değiştirdikten sonra ondan sonra gelen lider de sonsuz güce sahip olacak.  Ve bunun olmayacağının hiçbir garantisi yok.

‘Bir piyon gibi bize dikte edilenleri yapmamız istiyorlar’

“Şu anda değiştirilmek istenilen şey bizim ahali olarak birer piyon gibi yerimizde durup sadece bize dikte edilenleri yapmamız, izlememiz” diyen Batu, bir vatandaş olarak Türkiye’nin geleceği açısından korktuğunu ve endişeli olduğunu söylüyor.

‘İnsanlar kendi sesini ve vicdanını dinleyemez hale geldi’

Yaratılan korku ve otosansür ortamında insanların artık kendi sesini dinleyemez hale geldiğini belirten Batu, “Korkuyla size terörist yaftası yapıştıracakları için sizi işsiz bırakacakları, hapse tıkacakları için insanlar kendi sesini ve vicdanını dinleyemiyor” diyor.

‘Annemin gençliğini kıskanmak istemiyorum’

Bir vatandaş ve sanatçı olarak ‘Hayır’ gerekçelerini anlatan Batu, “Peki bir kadın olarak ‘Hayır’ gerekçeniz nedir sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Öyle bir yere geldik ki annemin gençliğini kıskanır hale geldik. Çünkü annemin gençliğinde istediği gibi konuşup istediği gibi giyinen bir kadınmış. Normal koşullarda annemin beni kıskanması lazım. Benim özgürlüğümü kıskanması gerekirdi. Ama durum şu an tam tersi.

Çünkü günümüzde resmi sayılara göre en az bir kadın öldürülüyor. Üç kadından birisi şiddetin bir formuna maruz kalıyor.

Kadının adının olmadığı çocuk yapıp eve sıkıştırıldığı kendi haklarını korumak için sokağa çıktığında polisler tarafından tekmelenip tokatlandığı bir yer haline geldik. Annemi kıskanmak istemiyorum.

Kadınlar umarım oy verirken bunları düşünürler.

17 Nisan’a ‘Hayır’la uyanırsak, korkutarak itip kakmalarına ‘dur’ demiş olacağız

Batu 16 Nisan’da Hayır sonucunun çıkmasının anlamının ve etkisinin ne olacağına dair soruya ise şöyle cevap veriyor:

Hayır’la uyanırsak en azından biraz ferahlayacağız. Diyeceğiz ki ‘bize dikte edilenlere karşı bizim de bir seçimimiz varmış’. Korkutarak itmelerine kakmalarına dur demiş olacağız.

‘Bizim de bir sesimiz varmış’ diyeceğiz.


  'Yaşamak İçin Hayır': 250 sanatçı ve yazardan referandum açıklaması
  Sanatçılardan sandığa gitme çağrısı: Özgürce yaşamak istiyoruz, geleceğimize #Oyatıyoruz
  SANATÇILARIN 'HAYIR'I | Füsun Demirel anlatıyor...