Ana SayfaGüncelSoylu’dan Diyarbakır açıklaması: Saldırı olduğu ortaya çıktı, bir tünel vasıtasıyla gerçekleştirildi

Soylu’dan Diyarbakır açıklaması: Saldırı olduğu ortaya çıktı, bir tünel vasıtasıyla gerçekleştirildi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da emniyete ait ek binada dün meydana gelen patlamanın nedenine ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, “Bir terör saldırısı olduğu açığa çıktı” dedi ve ekledi: “Dışarıdan açılan bir tünel vasıtasıyla bunu gerçekleştirdiler.” Diyarbakır Valiliği de bombalı saldırıya ilişkin detayları açıkladı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve TEM Şube’nin bulunduğu emniyete ait ek binada dün meydana gelen ve biri polis, ikisi personel olmak üzere 3 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın nedeni belli oldu.

Patlamayla ilgili dün yapılan açıklamalarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Diyarbakır Valiliği, zırhlı araç tamiri sırasında nedeni belli olmayan bir patlamanın meydana geldiğini belirtmişti.

Ancak patlamanın, yan binadan kazılan tünelle emniyetin altına patlayıcı döşenmesi sonucu yaşandığı iddiası da ortaya atılmıştı.

Bugün ise dün ortaya çıkan iddiaları doğrulayan bir açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Soylu, patlamanın “saldırı” sonucu olduğunu söyledi.

Bakan Soylu, şöyle konuştu:

Zırhlı aracın tamiri sırasında gerçekleşti. Acaba tamirden mi oldu, yanıcı ve yakıcı bir maddeden mi kaynaklandı diye epey bir araştırma yapıldı. Dün gece itibarıyla netleşti, mesele bir terör saldırısı. Şu anda yaklaşık 10-12 hafif yaralımız var. Bir teknisyen yardımcımız ve polis memurumuz daha şehit oldu. Bir terör saldırısı olduğu açığa çıktı.

İlk önce orada bir çukur meydana gelince araçtan kaynaklandığı düşünülmüştü. Acaba içeriye mi girildi, çalışan marifetiyle bir şey mi konuldu diye düşünmüştük. Dışarıdan açılan bir tünel vasıtasıyla bunu gerçekleştirdiler. Biz emniyet binalarımızın etrafında bir ayda bir sürekli arama-tarama yaparız. Demek ki çok kısa bir süre içinde kazmışlar. Yerin altında bir patlayacı yerleştirmek suretiyle yapmışlar.

Valilik: Yaklaşık 30 metre uzunluğunda tünel kazıldı

Diyarbakır Valiliği de bombalı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Emniyet Müdürlüğü Ek birimlerinin bulunduğu alana bitişik vaziyette bulunan apartmanın bodrum katından, Bakım Onarım Şube Müdürlüğü’ne bağlı tamir atölyesine doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda tünel kazıldığı ve yapılan kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcı yerleştirildiği ve zaman ayarlı düzenek ile patlamanın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında, olay ile doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilen 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır. Ayrıca, terörle mücadele kapsamı çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile terör örgütü ile iltisakı olduğu değerlendirilen, 12.04.2017 tarihi saat 12.00 itibariyle 172 şüpheli daha gözaltına alınmıştır. Şüphelilerin soruşturma işlemleri devam etmektedir.

  Diyarbakır’da patlama
  Diyarbakır'daki patlamada biri polis 3 kişi yaşamını yitirdi

Ne olmuştu?

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve TEM Şube’nin bulunduğu emniyete ait ek binada dün şiddetli bir patlama meydana gelmişti.

Meydana gelen patlamada biri polis 3 kişi yaşamını yaşamını yitirmiş, çoğu hafif durumda 153 kişi yaralanmıştı.

Diyarbakır Valiliği’nin patlamaya ilişkin ilk yaptığı yaptığı açıklamada “İlimiz Bağlar İlçesinde bulunan, İl Emniyet Müdürlüğü ek birimlerimizin yer aldığı alan içerisindeki Bakım-Onarım Şube Müdürlüğüne ait tamir atölyesinde 11.04.2017 Salı Günü Saat 10.47 de panzer aracının tamiri esnasında sebebi henüz bilinmeyen bir patlama meydana gelmiştir” denilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı ilk açıklamada da “Şu anda dışarıdan bir müdahale olmadığı, tamir sırasında araçtan kaynaklanan bir patlama olduğu” düşünülüyor demişti.