Ana SayfaGüncelSylvia Plath’in eşinden şiddet gördüğünü anlattığı mektupları ortaya çıktı

Sylvia Plath’in eşinden şiddet gördüğünü anlattığı mektupları ortaya çıktı

HABER MERKEZİ – Şair ve yazar Sylvia Plath’in eşi Ted Hughes tarafından şiddete maruz bırakıldığını anlattığı şimdiye kadar yayımlanmamış mektupları ortaya çıktı.

Sylvia Plath’ın, eşi Ted Hughes tarafından şiddete maruz kaldığını anlattığı ve şimdiye dek hiç yayımlanmamış mektupları ortaya çıktı.

Mektuplardan birine göre Plath, ikinci çocuğunu düşürmeden iki gün önce eşinden şiddet gördü ve Hughes kendisini öldürmeye çalıştı.

18 Şubat 1960’la ölümünden bir hafta öncesine denk gelen 4 Şubat 1963 tarihleri arasında yazılan mektuplar, Plath’in hayatında okurlar ve araştırmacılar için halen muğlak olan bir döneme ait. O dönem İngiltere’de yaşayan Amerikalı yazar, üretken bir mektup yazarıydı ve 11 yaşından itibaren detaylı günlükler tutmuştu.

The Guardian’da yer alan habere göre ölümünün ardından eşi Hughes son dönemine ait günlüklerin, özellikle de son günlüğün kaybolduğunu, kendisinin çocukları Frieda ve Nicholas’ı korumak için günlükleri yok ettiğini söylemişti.

Mektuplar, Plath’in “Sırça Fanus” romanındaki Dr. Nolan karakterini şekillendiren Dr. Ruth Barnhouse’a, Plath’i Ağustos 1953’teki bilinen ilk intihar girişiminden sonra tedavi eden doktora gönderilmiş. Bu yazışmaların en ünlü şiir seçkisi “Ariel”i de ürettiği son aylarından bugüne kalabilen sansürlenmemiş yegane kayıtlar olduğu düşünülüyor.

Bu kayıtların merkezinde, Plath’in eşinin kendisini arkadaşı Assia Wevill ile aldattığını öğrendiği Temmuz 1962’den sonra yazdığı dokuz mektup bulunuyor. Mektuplar, Plath’in ölümünden yedi yıl sonra, feminist araştırmacı Harriet Rosenstein tarafından tamamlanmamış bir biyografi çalışması için derlenmişti. Rosenstein’in arşivinde ayrıca 1954’ten tıbbi kayıtlar, Plath’in arkadaşlarıyla yazışmaları ve Barnhouse ile şairin terapi süreci üzerine yapılan söyleşileri de içeriyor. Bu arşiv, bir antik kitap satıcısının onları 875 bin dolara (yaklaşık 3 milyon lira) satışa çıkarması üzerine gün yüzüne çıktı.

Plath’in Barnhouse tarafından yapılan tedavisi yazarın İngiltere’ye taşınması üzerine sona ermişti ancak ikili yakın bir arkadaşlık geliştirmişti. Yazışmalarda açık ve sıcak bir içtenlikle birlikte ortak mizah duyguları dikkat çekiyor.

Ancak mektuplarda Plath’in Hughes’un ihanetini öğrenmesi sonucu yaşadığı acıyla birlikte, Plath’in 1961’de ikinci çocuğunu düşürmeden hemen önce fiziksel istismara maruz kaldığı iddiası yer alıyor. İki şairin ayrıldığı ay olan 1962’nin Eylül’ünde gönderilen bir mektup bu konuya değiniyor. Plath’in son döneminde yazdığı pek çok şiirde çocuk düşürme konusuna değinildiği görülebilir.

İki şair arasında bu dönem yaşanan uzaklaşmanın boyutu, 21 Ekim 1962 tarihinde Barnhouse’a yazılan ve Hughes’un Plath’e ölmesini istediğini direk olarak söylediğini anlattığı mektupta görülebiliyor. Her ne kadar Plath’in yaşamında depresyon ve kendine zarar verme halleri görülse ve 1953’te kendini öldürmeye çalışsa da, Plath akıl sağlığıyla ilgili mücadelesini uzun bir süre boyunca Hughes ile paylaşmadı.

Ted Hughes ve Sylvia Plath ilişkisi, edebiyat tarihinin en ünlü aşk hikayelerinden biri kabul ediliyor. Yorkshire doğumlu Hughes ve Plath, her ikisi de Cambridge Üniversitesi’nde okurken, 1956 yılında tanıştı. 25 Şubat’ta bir partide tanıştıklarında Hughes halihazırda tanınmış bir şairdi ve Plath, Hughes ile tanışmak istediğini daha önce ifade etmişti. Dört ay içerisinde evlendiler ve yaratıcı bir ortaklık kurdular. Hughes bu dönemde en ünlü seçkilerinden “Hawk in the Rain”i yazarken Plath da yarı oto-biyografik romanı “Sırça Fanus”u bitirdi.

Hughes ölümünden birkaç ay önce, 1998 yılında ilişkilerine değindiği “Birthday Letter” isimli bir şiir seçkisi yayımladı. Bu seçki 1970’li yıllarda feminist eleştirmenlerin Plath’a yönelik davranışlarından dolayı Hughes’e yaptığı eleştirilere cevap veriyordu. Hughes bu dönem boyunca yaptığı konuşmalarda “katil” diye bağıran protestocularla karşılaştı. Amerikalı feminist şair Robin Morgan, “The Arraignment” isimli şiirinde şöyle diyordu: “Suçluyorum/Ted Hughes”. Plath’in mezar taşında yazan “Sylvia Plath Hughes” yazısındaki “Hughes” defalarca vandalist eylemlerle silinmeye çalışıldı.

Plath’e dair bu yeni bulunan arşiv, 5 Ekim’de İngilizce dilinde basılacak.

*Orijinal hali The Guardian’da yayımlanan bu makale, Ted Hughes’un son eşi Carol Hughes’un açıklamasının eklenmesiyle güncellendi. Carol Hughes, mektuplarda yer alan iddiaların “Ted’i tanıyan herkes için şok edici ve bir o kadar da absürd” olduğunu söyledi.


Çeviri: Kültür Servisi
Previous post
Tarkan oyunu kullandı: 'Hayırlısı olsun'
Next post
Başbakan Yıldırım oyunu kullandı: Çıkacak sonuç ne olursa başımızın tacıdır