Ana SayfaGüncelToplam 1109 yıl hapis cezası çıkmıştı: Savcı KCK Ana Dava’da verilen cezaları ‘az buldu’

Toplam 1109 yıl hapis cezası çıkmıştı: Savcı KCK Ana Dava’da verilen cezaları ‘az buldu’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı, 55 sanığın beraat ettiği, 99 kişiye ise toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilen KCK Ana Davası kararına itiraz etti. Savcı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı’ya verilen cezaları ‘az buldu’.

8 yıldır devam eden ve 154 kişinin yargılandığı KCK Ana Davası’nda geçtiğimiz hafta karar çıkmış, aralarında Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Hatip Dicle’nin de bulunduğu 99 kişiye toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Karara Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısından itiraz geldi.

Savcı, mahkemenin 93 kişi hakkında verdiği kararı temyiz etti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf) başvuran duruşma savcısı, verdiği mütalaadan farklı olarak 93 kişi hakkında mahkemenin verdiği cezalar ve beraat kararların “yasaya ve usule aykırı” olduğunu savunarak verilen kararın bozulmasını istedi.

Beraat kararlarının bozulmasını istedi

İtirazda savcı, “Örgüt üyeliği”, “Örgüt propagandası” ve ” 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” suçlamalarından beraat eden Kürt siyasetçilerin bu suçlardan cezalandırılmasını istedi.

Ahmet Türk’e daha fazla ceza istedi

Savcı, davada 1 yıl 3 ay hapis cezası alan görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün “örgüt üyeliği” ve ” örgüt propagandası” ile de cezalandırılmasını istedi.

Savcı ayrıca görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve DBP eski PM üyeleri Turan Genç, Çimen Işık ve Pero Dündar’a verilen hapis cezalarının yanında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” suçundan da cezalandırılmalarını istedi.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 28 Mart’ta verdiği kararda, Ahmet Türk’e 1 yıl 3 ay, Kamuran Yüksek, Turan Genç ve Çimen Işık’a 21’er yıl, Leyla Güven’e 9 yıl, Fırat Anlı’ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

  KCK Ana Dava'da ceza yağdı: Ahmet Türk'ten Hatip Dicle'ye 99 kişiye toplam 1109 yıl hapis cezası