Ana SayfaDünyaTSK bombardımanına ABD’li yetkiliden tepki: Bu, Türkiye’nin ortağımız olamayacağını gösteriyor

TSK bombardımanına ABD’li yetkiliden tepki: Bu, Türkiye’nin ortağımız olamayacağını gösteriyor

HABER MERKEZİ – Amerika Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, TSK’nin Rojava ve Şengal’e yönelik hava harekatının ardından “Türkiye’nin artık Amerika’nın ortağı olamayacağı”nı söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) dün Şengal ve Rojava’yı hedef alan hava saldırısının ardından 1989 ile 1993 yılları arasında George W. Bush’un özel asistanlığını yapan, halihazırda Amerika Dış İlişkiler Konseyi Başkanı olan Richard N. Haass bazı açıklamalarda bulundu.

Twitter’dan açıklamalarda bulunan Haass, “Türkiye’nin IŞİD’le mücadele eden birliklere zarar vermesi gerekçesiyle artık Amerika’nın ortağı olamayacağını” söylerken, hava saldırılarına tepki gösterdi.

Haass’ın mesajları şu şekilde:

Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı uyguladığı askeri harekatlar, Türkiye’nin Amerika’nın belki müttefiki olabileceğini ama asla ortağı olamayacağını gösterir nitelikte. Amerika politikalarını, stratejik olarak tekrar değerlendirmenin zamanıdır.

Erdoğan Potus Kongresi çağrısını Suriye’de YPG’ye saldırmak için kullanıyor ve IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zedeliyor. Eğer bu hareketlerine devam ederse Mayıs’taki Amerika ziyareti iptal edilmeli.

Ne olmuştu?

TSK, önceki gece saat 02.00 sıralarında Irak’ta Şengal ve Rojava’da da Derik’e yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırılarda her iki bölgedeki yerel radyolar bombalanırken, Şengal’de 1 YBŞ’li, 5 Peşmergenin hayatını kaybettiği, bir de sivilin yaralandığı açıklanmıştı. YPG açıklamasında ise 20 YPG üyesinin yaşamını yitirdiği ve 18’inin de yaralandığını ifade edilmişti.

ABD’nin saldırıya ilişkin ilk açıklamasında ise TSK harekatının koordinasyon tarafından onaylanmadığı belirtilmiş ve ‘endişelerin hükümete iletildiği’ ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Harekat öncesi Rusya, ABD ve Kuzey Irak’ı bilgilendirdik” demiş ve operasyonların süreceği mesajını vermişti.


Gazete Karınca