Ana SayfaGüncelTürkiyeli çocuklara BM’ye başvuru olanağı

Türkiyeli çocuklara BM’ye başvuru olanağı

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne artık Türkiye’den çocuklar bireysel ve grup olarak başvurabilecek.

Türkiye, 2012 yılında imza attığı “Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin Başvuru Usulüne İlişkin İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanunu” 5 yıl sonra onayladı.

Dün Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren sözleşme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) benzeri bir yapının yolunu çocuklar için açıyor.

Sözleşmeyle birlikte Türkiye’den çocuklar, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi’ne bireysel ve grup olarak başvuru yapabilecek.

Avukat Dilek Kumcu, sözleşmeye ilişkin Gazete Duvar’da kaleme aldığı yazıda şu noktalara dikkat çekti:

* Komitenin yetkisi sınırsız değildir. Komite bir devletin ilgili hakkı tanıdığı durumlarda yetki sahibidir. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraftır ve sözleşme çocukların her türlü şiddetten masun olma hakkını düzenler. Dolayısıyla Komite, Türkiye’den yapılan şiddete dair başvuruyu incelemeye yetkilidir. Ancak Türkiye’nin Lozan Anlaşması’ndan kaynaklı çekince koymuş olduğu alana dair yapılacak başvuru incelenemeyebilecektir.

* Komite bu yetkilerini kullanırken çocuğun katılım hakkını ve yüksek yararını gözetecektir. Çocuğun yararına olmadığına kanaat getirdiği bir başvuruyu reddedebilecektir.

* Yapılan başvurudan dolayı kişi veya grubun kimliği alenileştirilemeyecek ve herhangi bir insan hakları ihlali, kötü muamele veya tehdide maruz kalmaları taraf devletçe önlenecektir.

Protokol uyarınca çocuklar bireysel başvuru yapabilecektir. Birden fazla çocuk da bir başka deyişle “grup” olarak da başvuru yapılabilecektir. Tek bir çocuk veya bir grup çocuk adına da başvuru yapılabilir. Başvurucunun doğrudan çocuk/çocuklar olmadığı durumlarda, çocuk adına hareket edenlerin istismarını önleyici güvenceler Komite tarafından usuli güvenceler kapsamında sağlanacaktır. Başvurucunun doğrudan çocuk/çocuklar olmadığı durumlarda çocuk/çocukların onayı gerekmekte eğer onayları alınamıyorsa başvuruda neden onay alınmadığı gerekçelendirilmelidir.

Bireysel başvurunun yanı sıra bir taraf devlet, başka bir taraf devletin, taraf olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Ek Protokollerinde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ettiği durumda, her zaman, bildirimleri almak ve değerlendirmek konusunda Komite’nin yetkisini tanıyabilmektedir. Bu yetkinin tanındığı durumlarda Komite konu ile ilgili dostane çözüm bulmaları için taraf devletlerarasında arabuluculuk yapacaktır.