Ana SayfaGüncelYabancı STK’ler hedefte: Bakanlık ‘milli birliğe zarar veriyor’ iddiasıyla 4 vakfa kilit vurdu

Yabancı STK’ler hedefte: Bakanlık ‘milli birliğe zarar veriyor’ iddiasıyla 4 vakfa kilit vurdu

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren 4 yabancı sivil toplum kuruluşunu kapattı. Vakıfların kapatılmasına gerekçe olarak ‘milli güvenlik’ gösterilirken, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak “DEAŞ, PKK/PYD ile mücadele edilirken, vakıfların çok fazla faaliyetlerinin olduğunu gördük” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşlarına (STK) ilişkin incelemeler yapıldığını, bazılarının kapatıldığını açıkladı.

Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı 2017’nin Ocak ve Şubat aylarında üç yabancı  STK’nin sona eren izin sürelerini yenilemedi, bir vakfın da faaliyet lisansını iptal etti

İçişleri Bakanlığı’nın tüm vakıflar hakkında çalışma yaptığını söyleyen Kaynak ise vakıfların kapatılmasına gerekçe olarak ‘milli güvenliği’ gösterdi. Kaynak, “İstiyoruz ki vakıf faaliyetleri adı altında Türkiye’nin milli birliğini bozucu faaliyetler olmasın” diye konuştu.

Kapatılan yabancı sivil toplum kuruluşlarının Hatay, Antep ve Diyarbakır’da bulunduğunu kaydeden Kaynak, “Herkesin oraya kendi projektörlerini çevirmesi ve orada faaliyet izni istemesi garip” dedi.

Kaynak, Birleşmiş Milletler ve ABD’den yetkililerin söz konusu kapatmaları kendisine sorduğunu da anlattı:

O vakıfların faaliyetine son verilince beni Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi ziyaret ettiler. Avrupa Birliği’nden ziyaretçilerim oldu, bu faaliyetlerin ne için engellendiğini öğrenmek ve bundan sonra çalışmalar için hangi şartlarda çalışmalara izin verileceğini öğrenmek maksadıyla.

Kaynak ayrıca AA’ya yaptığı açıklamada “DEAŞ, PKK / PYD ile mücadele edilirken, vakıfların çok fazla faaliyetlerinin olduğunu gördük” ifadesini de kullandı.

Kapatılan STK’ler

Faaliyetlerine son verilen sivil toplum kuruluşlarından biri ABD merkezli Mercy Corps. Hürriyet’e bilgi veren bir yetkili, Mercy Corps’un çalışma izninin ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle iptal edildiğini, diğer üç kuruluşun izinlerinin de yenilenmediğini belirtti.

Bu yıl içinde Türkiye’deki faaliyetleri son bulan yabancı kuruluşlar arasında Mercy Corps Türkiye Temsilciliği’nin yanı sıra; Antep, İstanbul, Kilis ve Hatay’da faaliyet gösteren İtalya merkezli Coordınatıon of the Organızatıons for Voluntary Servıce (COSV); Antep’te faaliyet yürüten İngiltere merkezli Internatıonal NGO Safety Organısatıon (INSO); ABD merkezli Busıness Software Allıance Incorporatıon (BSA) bulunuyor.