Ana SayfaGüncelYargıtay Onursal Başsavcısı: Kanunsuzluk var, referandumun gayrimeşruluğu ilan edildi

Yargıtay Onursal Başsavcısı: Kanunsuzluk var, referandumun gayrimeşruluğu ilan edildi

HABER MERKEZİ – Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, YSK’nin ‘mühürsüz oy ve pusula’ kararı için  “Dürüst oylama yerine getirilmediğinden kanunsuzluk var. Referandumun gayrimeşruluğu ilan edildi” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘mühürsüz oy ve pusulaların geçerli sayılması’ kararına ilişkin önemli bir açıklama da Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ndan geldi.

Yargıtay Onursal Başsavcısı YSK’nin kararı için “Dürüst oylama yerine getirilmediğinden kanunsuzluk var. Referandumun gayrimeşruluğu ilan edildi” dedi.

Yeniçağ gazetesine konuşan Kanadoğlu, “Öyle anlaşılıyor ki gerekçe için 2 gün düşünmüşler sonra bir kılıf olarak bunu bulmuşlar. Ama kanunsuzluk olduğu için kılıfına da uyduramamışlar” şeklinde konuştu.

YSK gerekçesini Anayasa’nın 67’inci ve 90’ıncı maddesine, AİHM sözleşmesinin ek birinci protokolünün 3’üncü maddesine dayandırıyor. ‘Vatandaşın seçme hakkı ne olursa olsun önlenmemeli’ görüşü ile hareket ediyor. Yalnız o 67’inci maddedeki, ‘Bu katılım hakkı kanunla düzenlenir’ fıkrasını hiç dikkate almıyor. Anayasa’da hem katılma hakkı düzenlenmiş hem de düzenlemenin kanunla yapılacağı ifade edilmiştir.

YSK’nin kanunları bir kenara bırakarak sözleşmeleri uygulamasının hukuki olmadığına dikkat çeken Kanadoğlu, şunları kaydetti:

YSK bu kararı seçim saatinde siyasi iktidarın başvurusu üzerine alıyor. Hâlbuki 1950’den bugüne bir seçim hukuku düzenlemesi var. YSK bu şekilde soyut ifadelerle yapılan başvurularıseçim sırasında ele alamaz. Olmaz böyle bir şey. Çünkü başvurular delillerle birlikte ilgili İlçe Seçim Kurulu’na yapılması lazım. YSK’ya bu şekilde soyut ifadelerle herhangi birtalepte bulunulamaz. YSK’nın da bu tür başvurular üzerine olağanüstü toplanması ve kanuna aykırı karar alması, bunu da mesajla ulaştırmasının anlaşılır hiçbir yanı yok.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, “AYM ve AİHM’nin referandumu inceleme yetkisi yok” açıklamasını da eleştiren Kanadoğlu, şöyle devam etti:

Adalet Bakanlığı böyle bir savunma yaptıracaksa bir nevi ikrarda bulunmuş olur” dedi. “AİHM’nin ne zaman ne şekilde karar vereceği bilinmez. Ancak bu halk oylamasının şaibeli olduğu Avrupa’nın en yüksek mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur, bu da Avrupa Konseyi’ne yansır.

Bu durumda Avrupa ülkelerine karşı ne itibar bırakır, ne onur. Türkiye’nin demokratik düzeyde nerede olduğunun da bir göstergesi olur. Demokratik bir ülke olmaktan çıkar, hibrit bir demokratik ülke olduğunu kanıtlar.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, Avrupa Konseyi’ne dâhil olan ülkelerin nasıl davranacağı konusunda bir taahhüt olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Yani Türkiye farklı düşüncelerin eşit bir şekilde ifade edilmesini taahhüt etmiştir. Referandum sürecinden bu yana yaşananlar Türkiye’nin taahhüt ettiği hükme aykırıdır. Çünkü Türkiye’de referandum sırasında devletin bütün gücüyle propaganda yürütülmüş ve karşı fikri savunanlara baskı uygulanmıştır. Türkiye taahhütlerine uymayıp eşit, adil, dürüst bir referandumu yerine getirememiştir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İHD'den cezaevlerindeki çocuklara mektup
Sonraki Haber
🎵 | İşte yeni Roger Waters albümünden ilk şarkı: 'Smell The Roses'