Ana SayfaGüncelYeni Şafak ‘duyurdu’: Türkiye, ÖSO ve özel birliklerle Tel Abyad’a girecek

Yeni Şafak ‘duyurdu’: Türkiye, ÖSO ve özel birliklerle Tel Abyad’a girecek

HABER MERKEZİ – İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi, Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’nı birlikte gerçekleştirdiği ÖSO’ya bağlı birliklere “Tel Abyad harekatı için hazır olun” talimatı verildiğini, ayrıca buraya özel birliklerin gönderileceğini iddia etti.

Türkiye’nin 25 Nisan’da Şengal ve Rojava’ya hava harekâtı ile başlayan operasyonu sürerken, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi, Tel Abyad’a yönelik bir kara harekâtının da planlandığını yazdı.

Gazetenin “Tel Abyad’a hazır olun!” başlıklı haberinde Türkiye’nin şu anda Suriye’ye yönelik ‘angajman kuralarını işlettiği’ ancak Tel Abyad’a kara harekatına hazırlanıldığı ifade ediliyor.

Haberde harekâtın amacının ise Rojava’daki kantonları birbirinden ayırmak olduğu belirtiliyor ve askeri kaynaklara dayandırılan haberde, Tel Abyad’a giriş gerekçesi olarak Suriyeli Arap ve Türkmenlerin ‘yerlerinden edildiğinin’ gerekçe olarak gösterileceği ve böylece kara harekatı için meşruiyet zemini yaratılacağı kaydediliyor.

Gazete söz konusu harekât için Tel Abyad’a özel birlikler gönderileceğini, ayrıca ‘Fırat Kalkanı’ isimli operasyonda Türkiye’nin birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerine de ‘hazırlık yapmaları’ talimatı verildiğini de iddia ediyor. Haberdeki ifadeler şu şekilde:

TSK’nın Fırat Kalkanı Harakatı’nı beraber gerçekleştirdiği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bazı gruplara “Harekata hazır olun” talimatı verildiği ifade ediliyor. Masadaki planlardan biri de Tel Abyad’a Özel Kuvvetlerin girmesinin ardından genel kontrolün ÖSO’ya bırakılması üzerine şekillendirildi. Ancak planda değişikliğe gidilebileceği de belirtiliyor.

Harekatın derinliği Tel Abyad’a güney yönünden 35, IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya 47 km mesafedeki Ayn İsa’ya kadar inmesi öngörülüyor.

Ne oluyor?

Türkiye’nin 25 Nisan’da Rojava ve Şengal’e yönelik hava harekâtı yerini yer yer çatışmalara bırakmıştı. Bu çatışmaların yaşandığı yerlerden biri ise Tel Abyad olmuştu.

Önceki gün Urfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında kalan Tel Abyad’da Türk askeri ile YPG arasında çatışmalar yaşandığı ve Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyat yaptığı bildirilmişti.

Tel Abyad

Tel Abyad, 2012 yılında rejim güçlerinden önce muhaliflerin, ardından IŞİD denetimine girmişti.

2015 yılının Temmuz ayında ise YGP kenti IŞİD’den kurtarmıştı.