Ana SayfaGüncelYıkılan kentlerde referandum: ‘Bize yaşatılanları unutmadık’

Yıkılan kentlerde referandum: ‘Bize yaşatılanları unutmadık’

HABER MERKEZİ – Sokağa çıkma yasakları döneminde birçok mahallesi yıkılan, yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Şırnak ve ilçelerinde halk polis ve asker ablukasına rağmen sandıklara gitti. Yasaklar sırasında yaşamlarını yitirenlerin yakınları, “Bize yaşananları sandık başında unutmadık” dedi.

Sokağa çıkma yasakları döneminde yıkılan, yüzlerce insanın hayatını kaybettiği kentlerden olan Şırnak ve ilçeleri Cizre, Silopi ile İdil’de yurttaşlar ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu için sandık başındaydı.

Yıkılan mahallelerdeki birçok sandığın başka mahallelerdeki sandıklarla birleştirildiği kentlerde yurttaşlar okullardaki polis ve asker ablukasına rağmen sandıklara gitti.

Şırnak’ta evleri yıkılan ve kentin etrafındaki köylere yerleşen Şırnaklılar da oylarını kullanmak için sandık başlarına gitti. Kimisi referandum öncesi, kimisi de sabah saatlerinde viraneye dönmüş kente gelerek, enkazların arasında kayıtlı oldukları sandıklara giderek oy kullandı.

Sandıkları korucu köylerine taşınan Beytüşşebap’ın 20 köyündeki yurttaşlar da sabah saatlerinde yola çıktı.

Şırnak kent merkezi, ilçe, belde ve köylerinde tüm okullar asker ve polis ablukasında.

Cizre ve Uludere ile köylerinde de okulları ablukaya alan asker ve polisler yurttaşları üst aramasından geçirdi.

Dihaber’de yer alan habere göre sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitiren Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’ın annesi Behiye Nayır, Süleyman Demirel İlköğretim Okulu’nda oyunu kullandı. Anne Nayır, oyunun başarı, özgürlük ve barışa vesile olmasını diledi.

Silopi’de sokağa çıkma yasakları sırasında komşusundan evine dönerken  vurulan ve cenazesi 7 gün boyunca sokakta kalan Taybet İnan’ın eşi Halit İnan da oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada sokaklarda bekletilen cenazeleri hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Cizre’deki bodrumlarda öldürülen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ailesi de sandıkta yakılan ve öldürülen yakınlarının hesabını sorduklarını söyledi.