Ana SayfaGüncelYPG Sözcüsü’nden Türkiye’ye mesaj, uluslararası güçlere çağrı

YPG Sözcüsü’nden Türkiye’ye mesaj, uluslararası güçlere çağrı

HABER MERKEZİ – YPG Sözcüsü Redur Xelil, TSK’nin günlerdir devam eden, ABD ve Rusya’nın da sert tepki verdiği saldırılarına ilişkin konuştu. Xelil’e göre TSK operasyonlarının amacı ‘IŞİD’e destek vermek’. YPG Sözcüsü saldırılar karşısında Rojava’nın uluslararası korumaya alınması gerektiğini söylerken Türkiye’ye ise “Biz dostluk ilişkilerine de saldırılara karşı kendimizi ve halkımızı savunmaya da hazırız” mesajı verdi.

Türkiye’nin 25 Nisan’da Şengal ve Rojava’ya yönelik başlattığı hava saldırıları sürüyor.

ABD ve Rusya’nın sert tepki verdiği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Resmi Sözcüsü Redur Xelil, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonunu ‘IŞİD’e destek’ olarak nitelendiriyor.

dihaber’den Erdoğan Altan’a konuşan YPG Sözcüsü, TSK’nin saldırısının IŞİD’in ‘başkenti’ Rakka’da kendilerinin de bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından sıkıştırılmasından sonra geldiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin hava harekâtını uluslararası koalisyon, ABD ve Irak Kürdistan Bölgesi yönetimine haber vererek gerçekleştirdiği yönündeki açıklamalarına da değinen Redur Xelil,  Türkiye’nin amacının “ben haberdar ettim” diyerek koalisyon ile YPG’nin arasını bozmak olduğunu ifade ediyor:

Koalisyon ile IŞİD’e karşı güçlü ve başarılı bir ilişkimiz var. Bu ilişkiyi bozmak istiyorlar. Bir de bizi zorlayıp Rakka operasyonunu bitirmek ya da yavaşlatmak istiyorlar.

“En ufak saldırıya sert karşılık vereceğiz”

Hava saldırısından sonra karadan da sınır boyunca saldırılara maruz kaldıklarını ve saldırıların karşısında kendilerini savunma haklarını kullandıklarını belirten YPG Sözcüsü, devamla da şunları söylüyor:

Savunma en doğal hakkımız ve uluslararası hukuk çerçevesindedir. Bu karşılıklarda da ağır darbeler vurduk. Türkiye ‘Bize saldırı oldu karşılık verdik’ diyerek yalan söylüyor. Saldıran ve karşılık gören kendileri. 25 Nisan’daki saldırıdan önce bir saldırı mı oldu ki uçaklar ile bize saldırdılar. Doğrudur belki uçaklarımız yok; ama karadan bir saldırı olursa topraklarımızı, halklarımızı koruruz, koruyacak güçteyiz. Türk devleti artık iyi bilmelidir ki en ufak saldırısı sert karşılık bulacaktır.

Uluslararası güçlere çağrı

Rakka ve Tabka’ya yönelik operasyonların sürdüğüne dikkat çeken YPG Sözcüsü Xelil, TSK’nin saldırılarının sürmesinin bu operasyonları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, uluslararası güçlere çağrı yapıyor.

Koalisyondan “tampon ya da uçuşa yasak bölge” talep etmediklerini sözlerine ekleyen Xelil, bunun siyaset alanı olduğunu, desteklediklerini, ancak “uçuşa yasak bölgenin” yetmeyeceğini belirtiyor.

Rojava’nın uluslararası bir savunmaya ihtiyacı olduğunu, bunun vaktinin geldiğini de söyleyen Xelil, şöyle devam ediyor:

Uluslararası güçler Rojava’nın korunması garantisini vermelidirler. Bu teröre karşı savaşımızı hızlandırır ve başarıyı getirir. Kuzey Suriye halklarının kazanımlarının korunma garantisi bu başarıyı hızlandıracaktır.

“Dostluğa da halkımızı savunmaya da hazırız”

YPG Sözcüsü, Türkiye’ye yönelik hiçbir saldırı yapmadıklarını ve buna müsaade etmediklerini, Türkiye ile düşman olup bir cephe açmak istemediklerini de belirterek şu mesajı veriyor:

Sürekli komşu ülke ile dostluk ilişkileri istedik. Ancak Türk devleti, topraklarından üzerimize çete, silah gönderdi. Yetmedi kendisi saldırdı. Tekrarlıyoruz; biz dostluk ilişkilerine de hazırız, saldırılara karşı kendimizi ve halkımızı savunmaya da hazırız.