Ana SayfaGüncelYSK, İçişleri Bakanlığı’nın birleştirilen sandıklar için ödenek talebini reddetti

YSK, İçişleri Bakanlığı’nın birleştirilen sandıklar için ödenek talebini reddetti

HABER MERKEZİ – YSK, İçişleri Bakanlığı’nın “güvenlik” gerekçesiyle birleştirilmesini istediği sandıklara seçmenleri taşımak için ödenek talebini reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İçişleri Bakanlığı’nın 16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunda “güvenlik” gerekçesiyle birleştirilmesini istediği sandıklara seçmenleri taşımak için ödenek talebini “Böyle bir görevimiz yok” diyerek reddetti.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, referandum için özellikle Kürt illerinde birçok bölgede sandık birleştirme kararları alındı. İl-ilçe seçim kurullarının aldığı kararlar itirazlar üzerine YSK’ye taşındı. YSK de bu kararların bir kısmını onaylarken, büyük kısmını kaldırdı.

İçişleri Bakanlığı, sandık birleştirme kararları verilen yerlerde seçmenlerin oy verme yerlerine götürülüp getirilmesi, güvenlik güçlerinin görev alacakları yerlere gönderilmesini sağlayacak araçların kiralanması için Yüksek Seçim Kurulu’ndan ödenek istedi.

Bakanlık Bitlis’te 98 araç kiralanması için 90 bin, Birecik için 26 araç kiralanması için 11 bin 440 ve Viranşehir’de güvenlik görevlileri için 50 bin lira ‘minibüs tutma ödeneği’ istendi.

‘YSK’nın görevi değil’

Başvuruyu görüşen YSK, 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 14. Maddesini referans göstererek bu talebi reddetti. YSK kararında şu ifadelere yer verildi:

Kolluk kuvvetlerinin yaptığı görevler asli hizmetlerdir. Seçim ödemeleri altında ücret tahakkuk ettirilmesine imkan yoktur. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin araç ihtiyaçları mülki idare amirlerince karşılanması gerektiğinden araç kiralama veya yakıt giderleri seçim kurullarınca karşılanmayacaktır” hükmü bulunduğunu hatırlattı. YSK, başvuruyu, “Seçim kurullarının seçmenleri oy verme yerlerine taşımak suretiyle ulaştırma, kolluk güçlerinin araç ihtiyaçlarını karşılama görevi yoktur.