Ana SayfaGüncelYüksekdağ’a propagandadan 1 yıl hapis cezası

Yüksekdağ’a propagandadan 1 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a “Örgüt propagandası yapmaktan” 1 yıl hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 15 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Saraçhane’de PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan dava kapsamında İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

“Örgüt propagandası yapma”, “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu’na muhalefet etme” ile “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla yargılanan Yüksekdağ, duruşmaya SEGBİS üzerinden katıldı.

Dosya hakkında iddia makamı, önceki duruşmada mahkeme heyetine sunduğu mütalaasını tekrar etti.

Avukatların süre talebini reddeden mahkeme heyeti, Yüksekdağ’a son sözünü sordu.

‘O konuşma Türkiye’nin barışı içindi’

Yüksekdağ, son söz olarak ise şunları aktardı:

Benin yaptığım konuşma Türkiye’nin kanayan yarası hakkında bir söz söylemekti. O konuşmayı yapmam gerekiyordu. Türkiye’nin barışı için yapmak gerekiyordu. İyi ki yaptım ve arkasındayım. Bu konuşmayı yapmamak benim için düşünülemez. Benim açımdan bu konu üzerine konuşmamak suçtur. Bizlerde siyasi iktidar da o süreçte risk aldı. Sonuçta bir diyalog süreci başlamıştı ve bu doğal toplantılar çok legaldi. İçerisine girdiğimiz sürecin yükünü sadece bize ödetme anlayışını reddediyorum. Bu süreç içerisinde herkes vardı. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakanı’na herkesin bu süreçlerden haberi vardı. Ama yaşanan sürecin sadece bedelini bizler veriyoruz. Hiçbir iktidar yaşanan sorumluluğun yargılanmasından kaçamaz. Davutoğlu yargılanmıyor, Cumhurbaşkanı yargılanmıyor. Bunu kabul etmem mümkün değil. Bu yargılama burada bitmeyecek. Nokta burada konulmayacak, sadece bir virgül konulacak. Bizim sözlerimiz bir sürecin yargılamalarının konusu olacak. En azından halkımızın vicdanında yargılama konusu olacak. Türkiye barışının kazanacağına inanıyoruz.

Ben o konuşmayı yaptığım günlerde insanlar ölmüyordu. Silahlar değil, insanlar konuşuyordu. Ama bugün ise her şeyi kutuplaşma yönetiyor. Biz yaşadığımız sürece barış ve demokrasi için mücadele edeceğiz. Barış için mücadeleye devam diyorum. Haklıyız ve bu yoldan ayrılmıyoruz.

1 yıl hapis cezası

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Yüksekdağ’a “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu’na muhalefet etme” ile “Suç ve suçluyu övme” suçlamalarından ise beraat karar çıktı.