Ana SayfaÇalışma Yaşamı1 MAYIS | Ankara, Gar’dan Kolej Meydanı’na aktı: ‘Hayır daha bitmedi’

1 MAYIS | Ankara, Gar’dan Kolej Meydanı’na aktı: ‘Hayır daha bitmedi’

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs İşçi Bayramı Ankara’daki Kolej Meydanı’nda düzenlenen miting ile kutlandı. Dikimevi’nden Kolej Meydanı’na düzenlenen yürüyüş ile başlayan kutlama, kurum temsilcilerinin yaptıkları konuşmalar ve konserler ile devam etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile tutuklu HDP Eş Genel Başkanları ve HDP Milletvekili Ayhan Bilgen’in mesajları okundu. Kutlamalarda son olarak sahneyi ise KHK ile ihraç edilenler aldı. Emekçiler sahneye “#GeriDöneceğiz” yazılı tişörtler ile çıktı.


Haber: ALTAN SANCAR


Ankara’da Kolej Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan kutlamalara binlerce kişi katıldı.

Sol ve sosyalist partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ile HDP ve CHP milletvekillerinin katıldığı kutlamalar, Dikimevi’nden Kolej Meydanı’na düzenlenen yürüyüş ile başladı.

Kutlamalar için Kolej Meydanı’na geçilmeden önce 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamı yitirenler saldırının düzenlendiği Gar önünde anıldı.

Uzun yürüyüş kollarının oluştuğu kortejde 16 Nisan’da düzenlenen referanduma ilişkin pankartların ağırlıkta olduğu görüldü.

Bazı pankartlar ise polislerce ya sansürlendi ya da alana alınmadı.

  1 MAYIS | Pankartlar tek tek fotoğraflanıp, sansürlenerek alana alındı

Referandum süreci ardından yaşanan meşruiyet tartışmalarının damgasını vurduğu kutlamalarda sık sık ‘Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor’ sloganları atıldı.

Yürüyüş kortejinde ‘Tek adam rejimine hayır’, ‘Hayır bitmedi, mücadeleye devam’, pankartları taşınırken, platforma ‘Hayır daha bitmedi’ pankartı asıldı.

Kortejde yer alan yürüyüş kollarının alana girişlerinin sona ermesi ardından 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda katledilen emekçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

“Bu böyle gitmez, buna ancak biz dur diyebiliriz”

Saygı duruşu ardından ilk sözü alan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden Devrim Kahraman, “Bu adaletsiz düzenin egemenleri saraylarında lüks içinde yaşasın diye bizim gencecik bedenlerimiz neden göçük altında kalıyor? Bizler yaşam mücadelesi verirken, onlar neden her gün zenginleşiyor? Onlar yeraltı ve yer üstü kaynaklarını sömürebilsin diye neden yoksulların çocukları savaşmak zorunda kalıyor? Bu böyle gitmez, buna ancak biz dur diyebiliriz” dedi.

“Hayır demeye devam edeceğiz”

Kahraman’ın konuşmasının ardından söz alan DİSK Bölge Başkanı Tayfun Görgen, sözlerine 1 Mayıs 1977’de Taksim’de katledilen işçileri anarak başladı.

Referandum sonrası yeniden gündeme gelen kıdem tazminatının kaldırılması konusuna değinen Görgen konuşmasını şöyle sürdürdü:

Umutluyuz, çünkü 16 Nisan’da ‘Hayır’ dedik ve kazandık. Azimliyiz, çünkü tek adam rejimine boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. 15 Temmuz darbe girişimine bu bizlere Allah’ın bir lütfüdür diyenler, ülkeyi OHAL ve KHK’ler ile yönetmektedirler. Daha önce TBMM’den gece baskını ile çıkarılan kiralık işçilik yasası ile işçiler kölelik koşullarında çalışmaya mahkûm edilmişti. AKP iktidarı, şimdi de sermayenin en büyük rüyası olan kıdem tazminatının kaldırılması arayışının içine girmiştir. Kıdem tazminatı bizlerin iş güvencesidir ve kıdem tazminatının kaldırılması bizlerin iş güvenliğinin gasp edilmesidir. İş güvencemize ve kıdem tazminatımıza dokunamazsınız diyoruz. Kıdem tazminatı biz işçilerin kırmızı çizgisidir!

Bu 1 Mayıs’ta tek adam rejimine, OHAL ve KHK rejimine hayır diyoruz. Kürdün evini yıkıp, iradesini hapsedenlere hayır diyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünü hapsedenlere, diktatörlük heveslilerine ve faşizme hayır diyoruz. Hayır demeye de devam edeceğiz.

Kılıçdaroğlu ile tutuklu vekillerin mesajları okundu

Görgen’in konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Milletvekili Ayhan Bilgen’in mesajları okundu.

Demirtaş, Yüksekdağ ve Bilgen tarafından gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

Adalet olmadan barış olmaz. Adalet ise sadece hukuki bir kavram değildir, aynı zamanda ekonomi ile ilgili bir değerdir. Sosyal adaletin tarih olduğu, gelir dağılımındaki çarpıklığın zirve yaptığı bir ortamdakaçınılmaz olarak emek ve demokrasi müadelesi bir birinden ayrılmaz bir bütün oluşturu.Emek sömürüsü ve kanun hükmünde kararnameler ile keyfi işten çıkarmalara karşı güçlü ve etkili toplumsal bir muhalefetin inşa edilmesi, referandum sonrası ortaya çıkan potansiyeli kalıcı birikteliğe dönüştürmek için önemli bir zemin vardır. Bu vesile ile 1 Mayıs’ın gerçek bir emek bayramına kavuşmamıza fırsat doğurması umudu ile mücadele yürüten herkesi kutluyor ve selamlıyoruz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gönderilen mesajda ise şu ifadelere yer verildi:

Diktatörlüğe diz çökmeyen, bütün emekçi kardeşlerimi kutluyorum. 16 Nisan’da Türkiye’ye umut veren, demokrasi için, cumhuriyt için bir araya gelen herkesi selamlıyorum. Her türlü baskıya ve tehdide rağmen, Türkiye her rengi ile hayıra sahip çıktı. Bugün hep birlikte hepimize düşen, hayırı büyütmektir. Bu duygularla başta bu meydanda bulunanlar olmak üzere, tüm Türkiye’deki emekçilerin bayramını kutluyorum.

İhraç edilenler sahnede

Kutlamalar, mesajların okunmasının ardından konserler ile devam etti.

Konserin ardından ise KHK ile ihraç edilenler sahneye #GeriDöneceğiz yazılı tişörtler ile çıktı. Sahneye çıkan emekçiler kitle tarafından uzun süre alkışlandı.