Ana SayfaÇeviri41 yılda 11 binden fazla can aldı: Kongo’daki şüpheli ölümlerin ardından ‘yine’ Ebola çıktı

41 yılda 11 binden fazla can aldı: Kongo’daki şüpheli ölümlerin ardından ‘yine’ Ebola çıktı

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde şüpheli enfeksiyonların sebebinin “ebola” olduğunu doğruladı. Hastalık, 1976’dan bu yana özellikle Batı Afrika’da 11 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuştu.


Çeviri: EZGİ GÜL


Batı Afrika’da geçtiğimiz yıl 11 binden fazla insanın ölümüne sebep olan hastalık, bir yıl sonra tekrar nüksetti: Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde şüpheli enfeksiyonların ardından “ebola” çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı açıklamaya göre, ebola dolayısıyla üç kişi hayatını kaybetti, enfeksiyon bulaşı olma ihtimali olan diğer insanlar ise araştırılıyor.

İlk defa 1976’de Kongo’daki Ebola Nehri kenarında keşfedilen ve adını buradan alan ebola, yüksek ateş ve mide kanamalarıyla seyreden ağır ve ölümcül bir hastalık.

Geçtiğimiz kırk yılda da özellikle Batı Afrika bölgesinde birkaç kez nükseden hastalık, dünya çapında 11.000’den fazla insanın ölümüne sebep olmuştu. Salgın zamanlarında ebola, yüzde doksan oranla insanların ölümüne sebep oluyor.

3 kişi hayatını kaybetti, 125 kişi araştırılıyor

Independent’ın haberine göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola salgını başladığı Dünya Sağlık Örgütü’nce duyuruldu. 17 şüpheli enfeksiyonun araştırılması akabinde, enfeksiyonların sebebinin ebola olduğu açığa çıktı.

Enfeksiyonu bulaşı olan ilk erkek hastanın virüsü nerden ve nasıl kaptığı hala belli değil; daha önceki senelerde yaşanan salgınlarda insanlar bu virüsü maymun gibi canlılardan vahşi hayvanların etini yemeleri dolayısıyla kapmıştı.

WHO Kongo sözcüsü Eugene Kabambi ‘Şu ana kadar, ebola olmasından şüphelenilen ve hastalığı onaylanan 19 kişinin üçü öldü’ dedi. WHO enfeksiyon kapmış olabileceği düşünülen 125 insanı araştırıyor.

Previous post
İnsanları tabloya dönüştüren bir kadın: Alexa Meade
Next post
Açlık grevi ve öncesi: Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın direnişinin 188 günü