Ana SayfaGüncel61 gündür açlık grevindeler: ‘Gülmen ve Özakça için Meclis girişimde bulunmalı’

61 gündür açlık grevindeler: ‘Gülmen ve Özakça için Meclis girişimde bulunmalı’

ANKARA – 61 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumlarına ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe veren CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, çözüm bulunması için girişimde bulunulunmasını talep etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, Kanun Hükmünde (KHK) ile işten çıkarıldıkları için 61 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumu için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe verdi.

Sarıhan, 61 gündür açlık grevinde olan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumlarına çözüm üretmek için komisyonun girişimde bulunmasını talep etti.

Şenal Sarıhan tarafından komisyona sulunan dilekçede “Yaşama hakkının en temel hak olması, işsiz kalmış olan insanların kendi canlarını ortaya koymaktan başka çare bulamıyor oluşlarının adil bir devlette kabul edilmesinin olanaksızdır” ifadelerini kullandı.

Gülmen ve Özakça’ya destek sunmak amacı ile aralarında ihraç edilen akademisyenlerin de bulunduğu bir grup akademisyenin başlattığı süreli dönüşümlü açlık grevini de hatırlatan Sarıhan, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun olaya çözüm getirmek için girişimde bulunmasını talep etti.

Sarıhan dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça Ankara’da İnsan Hakları Anıtı önünde “İşimi geri istiyorum” diyerek 181 gündür oturma eylemi 61 gündür ise açlık grevi yapıyorlar.

Nuriye Gülmen Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi’nde kadroluydu. 6 Ocak 2017’de çıkartılan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi.

Semih Özakça, Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’nda üç yıldır sınıf öğretmeniydi. 29 Ekim 2016’da yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle görevden ihraç edildi.

Tek talepleri işlerine geri dönmek olan Gülmen ve Özakça bu süreç boyunca 27 kez gözaltına alındı.

Açlık grevinde kritik noktaya ulaşan Gülmen ve Özakça’ya destek olmak ve seslerini duyurmak isteyen aralarında KHK ile ihraç edilen akademisyenlerinde olduğu bir grup akademisyen İstanbul Kadıköy’de 5 Mayıs itibariyle süreli- dönüşümlü açlık grevine başlamışlardır. Aynı şekilde Almanya’da da destek açlık grevi eylemleri başlamış bulunmaktadır.

Yaşama hakkının en temel hak olması, işsiz kalmış olan insanların kendi canlarını ortaya koymaktan başka çare bulamıyor oluşlarının adil bir devlette kabul edilmesinin olanaksızlığı karşısında Başkanlığınızın olaya çözüm bulunması için girişimde bulunmasını saygıyla dilerim.

  60 gündür açlık grevindeler: Gülmen ve Özakça için Avrupa Konseyi'ne mektup