Ana SayfaGüncel62 Avrupalı parlamenterden Bozdağ’a mektup: Gülmen ve Özakça acil olarak serbest bırakılsın

62 Avrupalı parlamenterden Bozdağ’a mektup: Gülmen ve Özakça acil olarak serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – 62 Avrupalı parlamenter, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a açlık grevindeyken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılması için mektup yolladı.

Avrupalı parlamenterler, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilmelerinin ardından işlerine geri dönmek için Ankara Yüksel Caddesi’nde başlattıkları açlık grevlerinin 76’ncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a mektup yolladı.

62 parlamenterin imzasının bulunduğu mektupta, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarının kötüye gittiği vurgulanırken, “Bu gerçeğe rağmen keyfi olarak polis baskınıyla gözaltına alındılar” denildi.

Mektupta, Gülmen ve Özakça’nın ‘acil olarak serbest bırakılması’ talebi dile getirildi.

Avrupalı parlamenterlerin mektubu şöyle:

Biz, altta imzası olan Avrupalı parlamenterler, Türkiye’de devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) ve bunun insan hakları ve demokrasi üzerindeki orantısız etkilerinden derin endişelerimizi ifade etmek isteriz.

OHAL boyunca, 100 binin üzerinde sivil memur, askeri personel, hakim, öğretmen ve akademisyen işlerinden atıldı. On binlerce kişi tutuklandı ve geçen yıl başarısız darbe iddiasıyla bağlantılı olduğu iddia edilen kovuşturmada dava açıldı.

Kararnamelerle, Selçuk Üniversitesi’ndeki işinden atılan Nuriye Gülmen ve öğretmenlik mesleğinden atılan Semih Özakça, 196 gündür “işimi geri istiyorum” protestosu yaparak 76 gündür de açlık grevini sürdürüyordu.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL altında orantısız önlemlerden etkilenen Türk vatandaşlarından sadece iki örnek. Sağlıklarının ciddi anlamda kötüleştiğini ve hayatlarını tehdit edici seviyeye ulaşmasını duyduğumuz için üzgünüz.

Bu gerçeğe rağmen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, keyfi olarak, geçen Pazartesi evlerine gece yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Biz, acil olarak onların serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz, OHAL altında, işlerini kaybeden, keyfi olarak tutuklanan Türkiye’de yaşayan insanlarla dayanıştığımızı ifade etmek istiyoruz. Türk yetkililerini bir an önce OHAL’in kaldırılmasını, darbe girişiminden sonra görevden alınan veya tutuklanan kişilerin bağımsız ve etkin itiraz mekanizmasına başvurmayı sağlaması yönünde çağrı yapıyoruz.

İmzacı parlamenterler

Jordi Solé (Greens/EFA), Ismail Ertug (S&D), Marietje Schaake (ALDE), Rebecca Harms (Greens/EFA), Alexander Lambsdorff (ALDE), Anna Maria Corazza Bildt (EPP), Barbara Spinelli (GUE/NGL), Pascal Durand (Greens/EFA), Izaskun Bilbao (ALDE), Eva Kaili (S&D), Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA), Tania González (GUE/NGL), Mark Demesmaeker (ECR), Eva Joly (Greens/EFA), Gérard Deprez (ALDE), Hilde Vautmans (ALDE), Frédérique Ries (ALDE), Eric Andrieu (S&D), Stelios Kouloglou (GUE/NGL), Anne-Marie Mineur (GUE/NGL), Sylvie Guillaume (S&D), Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL), Teresa Giménez Barbat (ALDE), Clara Aguilera García (S&D), Monica Macovei (ECR), Fabio Massimo Castaldo (EFDD), Javi López (S&D), Kati Piri (S&D), Maite Pagazaurtundúa (ALDE), Agnes Jongerius (S&D), Jean-Paul Denanot (S&D), Ricardo Serrão Santos (S&D), Philippe Lamberts (Greens/EFA), Marian Harkin (ALDE), Josu Juaristi Abaunz (GUE/NGL), Lola Sánchez (GUE/NGL), Helga Trüpel (Greens/EFA), Louis Michel (ALDE), Benedek Jávor (Greens/EFA), Javier Nart (ALDE), Nicola Caputo (S&D), Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy (S&D), Eider Gardiazábal (S&D), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Boris Zala (S&D), Gabi Zimmer (GUE/NGL), Dietmar Köster (S&D), Julie Ward (S&D), Miltiadis Kyrkos (S&D), Francesc Gambús (EPP), Laurentiu Rebega (ENF), Robert Rochefort (ALDE), Gesine Meissner (ALDE), Lieve Wierinck (ALDE), Andrea Cozzolino (S&D), Ana Gomes (S&D), Terry Reintke (Greens/EFA), Beatriz Becerra (ALDE), Martina Anderson (GUE/NGL), Matt Carthy (GUE/NGL), Liadh Ní Riada (GUE/NGL), Lynn Boylan (GUE/NGL)