Ana SayfaGüncel63 gündür açlık grevindeler: Nuriye Gülmen yeniden alanda

63 gündür açlık grevindeler: Nuriye Gülmen yeniden alanda

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe geri dönme talebi ile başlattıkları açlık grevi 63’üncü gününde. İki gün önce tansiyonu düşen ve fenalaştığı için eyleme evinde devam eden Gülmen, tekrar direniş alanına dönerken, destek ziyaretleri de sürüyor. Ankara Tabip Odası ise Gülmen ve Özakça’da Wernicke-Korsakoff sendromunun öncü belirtileri olduğunu açıkladı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işlerine geri dönebilmek için Ankara Kızılay İnsan Hakları Anıtı önünde başlattıkları açlık grevi eylemi 63’üncü gününde.

İki gün önce tansiyonu düştüğü için fenalaşan ve dinlenmesi için evine götürülen Gülmen bugün tekrar direniş alanına döndü.

‘Direniş ruhunu buraya taşıdınız’

Gülmen direniş alanına dönmeden önce ise evinden şu mesajı paylaştı:

Yüksek Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünün ruhuyla direniş evinden günaydın. 8 Mayıs günü akşam üstü rahatsızlandım. Dünü evde geçirdim. Öğleden sonra direniş alanına gitmek istedim ama takatim yoktu çok çabuk yoruluyorum. Dinlenmemin daha iyi olduğuna direniş ailesince karar verildi ve yattım. Gün boyu kitap okumaya çalıştım. Neler olup bittiğini takip etmeye çalıştım. Eylemimiz gündem oldu ve bu da çok farklı bir duygu. Herkesin sesimize ses olması açlığın sesinin karşılık bulması çok güzel bir şey. Sadece bizim için değil bu halkın ayakta duran vicdanını gösterdiği için de çok güzel. Sadece alanda olmamak benim için zordu. 6 aydır ilk kez alanda değilim. Ama direnişin ruhunu buraya taşıdınız. Tüm paylaşımlar, haberler alanda olanlarla direnişin ruhu buradaydı. O yüzden herkese teşekkür ediyorum.

Dayanışma ziyaretleri

Gülmen ve Özakça’ya destek ziyaretleri ise sürüyor.

Gezi Direnişi sırasında Ankara’da polis tarafından öldürülen Ethem Sarılülük’ün annesi Sayfi Sarısülük ve ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Gülmen ve Özakça’yı ziyaret edenler arasındaydı.

Sağlık durumları

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ani ölüm ve sakatlık riski ile karşı karşıya.

Semih Özakça’nın baş ağrısı, midede yanma, halsizlik, çabuk yorulma, nabız ve tansiyon düşüklüğü; Nuriye Gülmen’in ise sıklıkla kas ağrısı şikayeti, midede yanma, yürümede zorluk, nabız ve tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi şikayetleri var.

Gülmen 8 kilo kaybederken, Özakça ise 17 kilo kaybetti. Her iki isim de tıbbi müdahaleyi kabul etmiyor.

Ankara Tabip Odası: Wernicke-Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri var

Ankara Tabip Odası ise Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumundaki bozulmaların Wernicke-Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri olduğunu söyledi.

Bulut, 63 günde Gülmen ve Özakça’nın 15 kilo üzerinde kilo kaybı yaşadığını belirtti. Sağlık durumlarına dair şu bilgileri paylaştı:

Ankara Tabip Odası ve İnsan Hakları Komisyonumuzun ortak çalışmalarıyla açlık grevi başlatan Nuriye Gülmen ve  Semih Özakça’nın gerekli muayenelerini başlattık ve açlık grevi sırasında uyulması gereken kuralları kendilerine aktardık. Günde 1 lt su, 5 çorba kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuzun ve B1 vitamininin günlük olarak alınmasını önerdik.

İki gündür Nuriye Gülmen’in sağlığı giderek bozuldu. Tansiyon ve nabız düzensizlikleri başlamış, bulaşıcı hastalıklara karşı savunmaları zayıfladı.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça kan ve biyokimya değerleri bu açlık grevinde giderek kötüleşti. Özellikle açlık grevlerinin kritik dönüm noktası olan 45. gün aşıldı ve 63. güne girildi.

Her iki vatandaşımızda algılama, duygu durum bozuklukları, zihinsel ve motor faaliyetlerde bozulmalar dikkat çekici.

B1 vitamini desteği almalarına karşın bu belirtiler Wernicke-Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri. Bu hastaların yüzde 10-15’i yaşamını kaybetmekte ve yüzde 77’si ileriki dönemlerde enfeksiyonlarla kaybedilmektedir. Yüzde 25 kadarı uzun süreli hastane ve özel bakım gerektiren bedensel ve ruhsal sağlık sorunlarından etkilenmektedir.

Bulut, her iki eğitimcinin de bilinçleri kapanması durumunda tıbbi müdahaleyi kabul etmeyeceklerini söylediklerini iletti ve şunları söyledi:

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yla görüşmelerimizde bilinçleri kapanması durumunda müdahale şansı ve izinleri Ankara Tabip Odası tarafından ısrarla istendi, ancak kendileri bu onamı vermeyeceklerini ve tedavi olmak istemediklerini defalarca beyan etti.