Ana SayfaGüncel71 gündür açlık grevindeler: Şair Ataol Behramoğlu’ndan Gülmen ve Özakça’ya destek

71 gündür açlık grevindeler: Şair Ataol Behramoğlu’ndan Gülmen ve Özakça’ya destek

ANKARA – KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 71. gününe giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Yüksel Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasına katıldı. İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen açıklamada, şair Ataol Behramoğlu okuduğu şiir ile Gülmen ve Özakça’ya desteklerini iletti. Gülmen ise alana yapılan müdahalelere tepki göstererek, ‘Saldırılar devam ederse alanda 24 saat nöbet tutacağız’ dedi.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, ‘İşimi geri istiyorum’ talebi ile 71. gününe giren açlık grevi eylemleri için Ankara Yüksel Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Ali Şeker, Sibel Özdemir, Mustafa Akaydın, Şenal Sarıhan, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş ve şair Ataol Behramoğlu’nan da aralarında olduğu çok sayıda isim destek verdi.

‘AKP OHAL’i kendi siyasi yolsuzluklarını örtmek için kullanıyor’

İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen açıklamada konuşan CHP Milletvekili Gaye Usluer, AKP’nin OHAL’i kendi yolsuzluklarını örtmek için kullandığını belirtti.

Usluer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bugün Nuriye ve Semih’in haklı direnişlerinin 191. ve açlık grevi eyleminin 71. günü. Bir tıp profesörü olarak durumdan son derece endişeliyim. Bu durumdan endişeli olmak için hekim olmak da gerekmiyor. İki genç insan haklı bir dava için direniyorlar ve bu direnişin sesini çoğaltmak için açlık grevindeler. Bu ülkenin milletvekillerine, başbakanına, bakanlarına ve başka ülkelerdeki olaylarla ilgili nokta koyma çabasında olan ve o noktayı koyamadan geri gelen Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum; Yüreklerinizdeki taşları çıkarın ve atın. İnsan olmayı deneyin ve insan gibi düşünün. Semih’in annesi gibi olun, Nuriye’nin annesi gibi olun. Düşünün, bu insanlar neden direniyorlar. Bu ülke 10 aydan beri OHAL’de. Türkiye’de asıl darbe OHAL’in ilan edildiği 21 Temmuz tarihinde gerçekleşmiştir. AKP iktidarı kendi siyasi yolsuzluklarını ve açıklarını örtmek için kullanmaktadır. Bugün 130 binden fazla kamudan ihraç varsa, 5 bin öğretim üyesi üniversiteden ihraç edilmişlerse ve 50 bin civarında hala yargılanamamış tutuklu insanımız var ise bunun arkasında saklananların hükümetin kendisi olduğunu unutmamak gerek.

‘Tüm Türkiye Semih ve Nuriye’nin yanında’

Semih ve Nuriye haklı bir direniş içindeler ve bu haklı direniş yalnızca kendileri için değil. Kamudan ihraç edilen 130 bin insana kalplerinizdeki taşları çıkarın ve yürekleriniz ile bakın diyorlar. Bizleri yargısız infaz etmeyin diyorlar. Semih ve Nuriye’nin tek isteği görevlerine dönmek ve Türkiye’de tekrar adaletin inşa edilmesini sağlamak. Üç ay önce kurulan ve 7 üyesi dün belli olan OHAL Komisyonu’ndan bir şey bekliyor muyuz? Ben bir siyasetçi olarak beklemiyorum. Avrupa’da Türkiye’yi bir müddet daha aklayabilmek için yalandan bir komisyon kurdular. Bu komisyondaki 7 üyenin 130 bin ihracı değerlendirmesi ne kadar sürecek? Adaletin ‘ak’laştığı ve iktidarın elinde yok edildiği bir hafta yaşıyoruz. Bir siyasetçi, hekim ve anne olarak siyasi iktidara sesleniyorum; Yüreğinizdeki taşları çıkarmanın zamanı geldi. Siyasi ikbal ile ilgili korkularınızı bir yana bırakın. Bu ülke sizlerin ayaklarınızda ezilmeyecek kadar büyüktür. Tüm Türkiye Semih ve Nuriye’nin yanındadır.

Polisle gerginlik

CHP’li Gaye Usluer’in konuşmasını tamamladığı sırada, polisin alanda çekim yapmak istemesi üzerine gerginlik yaşandı.

Milletvekillerinin araya girmesi ile yatışan gerginliğin ardından şair Ataol Behramoğlu, bir konuşma yaptı.

‘Arkadaşlarımız ölmesinden veya sakatlanmasından hükümet sorumludur’

Behramoğlu konuşmasında, polislere seslenerek “Görevden alınan ve işsiz bırakılan meslektaşlarınızdan kaç tanesi bunu haketti?” diye sordu.

Şair Ataol Behramoğlu, şunları söyledi:

Sizin meslektaşlarınız başına gelen yarın sizin de başınıza gelebilir, çünkü bu ülkede artık adalet ve hukuk diye bir şey kalmamıştır. Daha insan olmaya gayret edin. Burada bulunmaktan utanç duyuyorum, çünkü yemek yedik buraya geldik ve buradan gidip yeniden yemek yiyeceğiz. Gerçekten zıkkım olsun diyesim geliyor. Burada 71 gündür açlık grevinde bulunan arkadaşlarımın yanında utanıyorum. 56 kişi KHK’ler nedeni ile intihar etmiş ve bunların arasında emniyet görevlileri de bulunuyor. Bu faşizmdir! 200 gündür Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarları ve çalışanları adalet önüne çıkarılmadı. Bugün Türkiye’de yaşadıklarımız Evren’in faşist rejimine rahmet okutacak kadar ahlaksız bir durumdadır. Arkadaşlarımızın ölmesi ya da sakatlanması siyasi iktidarın cinayetlerine bir tane daha ekleyecektir. Bu olay olumsuz bir şekilde sona ererse ortaya çıkacaklardan da hükümet sorumludur.

Ataol Behramoğlu, konuşmasının ardından Madımak Katliamı anısına yazdığı Yangın Yeri şiirini okudu.

Nuriye Gülmen: Saldırılar devam ederse alandan bir dakika bile ayrılmayız

Son olarak konuşan Nuriye Gülmen ise her gece polislerin yaptığı müdahalelere tepki gösterdi.

Gülmen, “Biz burayı dişimizle, tırnağımızla kazandık. Son saldırılar başlayana kadar toplamda 27 kez gözaltına alındık. Şimdi kazandığımız alanı kazandığımız yeri bizden almaya çalışıyorlar biz buna izin vermeyiz” dedi.

Yüksel Caddesi’nin ve İnsan Hakları Anıtı’nın kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Gülmen, şöyle devam etti:

Açlık grevinin ilk 50 gününe kadar 24 saat beklediğimiz bu alanı bizden almaya çalışıyorlar. Burası bizimle bütünleşmiş, Semih ve benim evimiz olmuş. Evet artık evde dinlenmemiz gerektiği için gün boyu burada olamıyoruz, duramıyoruz.

Saldırıların devam etmesi halinde 24 saat nöbet tutacaklarını aktaran Gülmen, son olarak şunları ifade etti:

Eğer buraya böyle saldırarak işkence ile gözaltına almaya devam ederlerse bu alandan bir dakika bile ayrılmayız. Herkesi burayı sahiplenmeye davet ediyoruz. Burayı bizden ayrı görmesinler burası direniş alanımız Yüksel Caddesi’ni herkes sahiplenmeli. Eğer burada kalabalık olursa bu saldırıların önüne geçebiliriz.

[irp posts=”35232″ name=”Gülmen ve Özakça 71 gündür açlık grevinde: Gözaltına alınan 18 kişi serbest bırakıldı”]