Ana SayfaGüncel82 gündür açlık grevindeler: Nobel ödüllü yazar Coetzee’den Gülmen ve Özakça için mesaj

82 gündür açlık grevindeler: Nobel ödüllü yazar Coetzee’den Gülmen ve Özakça için mesaj

HABER MERKEZİ – İşlerine geri dönmek için yaptıkları açlık grevi eylemi nedeniyle tutuklanan ve grevi cezaevinde devam ettiren Nuriye Gülmen ile Semih Özakça için bir mesaj yayınlayan ödüllü yazar J. M. Coetzee, “Gülmen ve Özakça, dünyanın dikkatini, yeni Türkiye’de aydınların vahim durumuna çekmek için cesaretle açlık grevine gitti” dedi.

Nobel ödüllü yazar John Maxwell Coetzee, Kanun Hükmüne Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için yaptıkları açlık grevi eylemi nedeniyle tutuklanan ve 82’nci gününe giren eylemlerini cezaevinde devam ettiren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için bir mesaj yayınladı.

bianet’te yer alan habere göre Coetzee’nin yayımladığı destek mesajı şöyle:

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, dünyanın dikkatini, yeni Türkiye’de aydınların vahim durumuna çekmek için cesaretle açlık grevine gitti.

Umarım, Türkiye’yle ilişkide olan NATO ülkeleri bu durumu dikkate alır ve ülkede hukukun üstünlüğüne dönülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yaparlar.

Ne olmuştu?

Akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, açlık grevi eylemlerinin 76. gününde tutuklanmıştı.

Gerekçeli kararda Gülmen ve Özakça hakkında CMK 100/3-a’dan 2 Mayıs 2017 tarihinde dava açıldığı belirtilmiş ve tutuklanmalarına gerekçe olarak da “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” öne sürülmüştü.

Semih Özakça Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, Nuriye Gülmen ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

İki eğitimcinin işe iade talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 82. günde cezaevinde devam ediyor.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında hazırlanan iddianame de mahkemeye gönderildi.

İki eğitimci için 20 yıla kadar hapis cezasının istendiği iddianamede, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi eyleminin “masum hak arama talebinden çıkarak, örgütün eleman devşirme çalışmalarına dönüştüğü” iddia ediliyor.

J. M. Coetzee hakkında

1940’ta Cape Town, Güney Afrika’da doğdu. 1961’de University of Cape Town’un İngilizce ve matematik bölümlerinden mezun oldu. 1962–65 arasında İngiltere’de bilgisayar programcısı olarak çalışırken yazar Ford Madox Ford hakkındaki tezi için araştırma yaptı.

1968’de de University of Texas at Austin’de İngilizce, edebiyat ve Alman dillerinde doktorasını tamamladı. Doktora tezi erken dönem Samuel Beckett’ti.

ABD’de kalıcı oturum başvurusu reddedilince Güney Afrika’ya döndü, 1972’den 2000’e kadar University of Cape Town’da öğretmenlik yaptı.

Ardından yine ABD’ye gitti, State University of New York, University of Chicago ile Johns Hopkins, Harvard, Stanford üniversitelerinde öğretim görevlisiydi.

Yazmaya 1969’da başlamıştı, ilk kitabı “Dusklands” Güney Afrika’da 1974’te yayınlandı. Barbarları Beklerken (1980) ve Utanç (1986) gibi kitapları Türkçeye çevrildi.

2002’de Avustralya’ya taşındı.

2003 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.