Ana SayfaEkolojiABD ve Avustralya’dan ‘Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi yıkılmasın’ çağrısı

ABD ve Avustralya’dan ‘Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi yıkılmasın’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan ve şimdilerde rantın hedefinde olan Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi’nin yok edilmemesi için ABD ve Avusturya’dan çağrı geldi. Komşu Bahçe’nin ‘kardeş bahçesi’ olan ABD’nin Berkeley Belediyesi ve Avustralya’daki ilk komsu bahçelerini kuran SEED International, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘bahçeyi koruma’ çağrısında bulundu.

İzmir’in Balçova ilçesinde 2003 yılında kurulan ‘Ekolojik Komşu Bahçesi’ bugün rantın hedefinde, yıkılma tehdidiyle karşı karşıya.

2 kişinin girişimi ile kurulan bahçede 13 yıldır gönüllüler tarafından sürdürülebilir ekolojik tarım yapılıyor. Bahçede gönüllülerinin sayısı şu an 40’a yükselmiş durumda.

Bahçenin yanında bulunan Ekonomi Üniversitesi bir süre önce etraftaki araziyi okula katmak için Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın izniyle kiraladı.

Üstelik kullanım hakkı daha önce belediye tarafından bahçe sakinlerine verilmiş olmasına rağmen.

“14 senedir Türkiye’yi temsil ediyor”

Balçova Belediyesi tarafından sadece bir ‘hobi bahçesi’ gibi algılanan bu bahçe, aslında uluslararası permakültür ve komşu bahçeleri çalışmaları arasında da Türkiye’yi 14 senedir temsil ediyor.

ABD ve Avustralya’dan ‘yıkımı durdur’ çağrısı

Bu karar karşı çıkan Bahçe’nin sakinleri yıkımın engellenmesine karşı mücadeleye başladı.

Balçovalıların mücadelesine ABD ve Avustralya’dan da destek geldi.

‘Kardeş bahçesi’ olan Berkeley Karl Lin Permakültür Komşu Bahçesi’nden dolayı ABD’li Berkeley Belediyesi, konuya dair duyarlılık oluşturmak ve bahçenin yıkımını engellemek için İzmir Büyükşehir Belediyesine destek ve bahçeyi koruma çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.

Ayrıca Avustralya’daki ilk komşu bahçeleri kuran SEED international’dan da, İzmir Büyükşehir Belediyesine konuya ilişkin duyarlılık çağrısı yapıldı.

Bahçe Gönüllüleri’nden imza kampanyası

“Bahçemizin söz konusu olarak “yeşil alan” gibi gösterilen “prestijli” Balçova Belediyesi Projesi içinde çevresindeki ağaçlar ile birlikte korunmasını istiyoruz” diyen Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi Gönüllüleri bir de imza kampanyası başlattı.


Bahçe’nin yıkımına dur demek sizde imza verebilirsiniz.
Bahçe’nin kuruluş ve gelişim öyküsüne de aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz:
  Türkiye'de bir ilkti: Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi rantın hedefinde

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Ciddi bir yanlış anlaşılma var' diyen Erdoğan'dan Bahçeli'ye: Bana göre seni yanılttılar
Sonraki Haber
Son kahvaltı - ARİF ALTAN