Ana SayfaGüncelABD, ziyareti değil saldırıyı konuşuyor: Senatörlerden ‘büyükelçi görevden alınsın’ ve ‘özür’ çağrısı

ABD, ziyareti değil saldırıyı konuşuyor: Senatörlerden ‘büyükelçi görevden alınsın’ ve ‘özür’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara saldırısı ABD’nin gündeminde. Öyle ki olay, ABD basınında Erdoğan’ın Trump’ı ziyaretinden daha fazla ses getiriyor. Aralarında John McCain’in de olduğu Cumhuriyetçi senatörler Türkiye’nin ABD Büyükelçisi’nin görevden alınması ve ‘özür’ çağrısı yaparken, medyada da olaya tepki büyük.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek için yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde Erdoğan’ı protesto eden gruba saldırı gerçekleşmişti.

Ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan eylemcilere aralarında Erdoğan’ın korumalarının da olduğu çok sayıda kişi saldırmış, saldırıda 2’si ağır 11 kişi kişi yaralanmıştı.

Emniyetin açıklamaları

Korumaların da dahil olduğu saldırıyla ilgili Washington D.C. polis sözcüsü Dustin Stenbeck tarafından dün yapılan açıklamada insanların barışçıl protesto yapabileceği vurgulanırken, “Bunu asla tolere edemeyiz” denilmişti.

Olayları “barışçıl gösterilere şiddetle müdahale” olarak niteleyen polis sözcüsü ayrıca saldırganların Erdoğan’ın koruması olduğu ortaya çıkarsa bunlar hakkında tutuklama kararı çıkabileceğini de belirtmişti.

Protestoculara saldırı olayı ABD’nin gündeminden hala düşmüş değil. Öyle ki olay, ABD basınında Erdoğan’ın Trump’ı ziyaretinden daha fazla ses getirmiş durumda.

Son gelen açıklamalar ise çıkan olaylarla başlayan krizin büyüyeceğine işaret.

Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, soruşturmanın devam ettiğini, olay yerinden kaydedilen videolar sayesinde kavgaya kimlerin karıştığının gayet iyi anlaşıldığını belirterek, “Bu saldırıya karışan herkesin hesap vermesini temin etmek niyetindeyiz. Dün burada barışçıl protestolara acımasız bir saldırının ne olduğunu gözlemledik” dedi.

ABD Dışişleri’nden tepki

ABD Dışişleri de durumu ‘ifade özgürlüğüne saldırı’ diye niteleyerek, Türkiye’yi böyle davranışların hoşgörülemeyeceği konusunda uyardıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada  ise “Endişemizi Türk hükümetine en güçlü şekilde ifade ediyoruz” dendi.

Senatörlerden tepki: Büyükelçi görevden alınsın, Türkiye özür dilesin

Cumhuriyetçi senatörler John McCain

Son olarak ABD’nin en önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerinden John McCain, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırması nedeniyle Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın görevden alınması çağrısı yaptı.

McCain bu çağrıyı, MSNBC kanalıyla söyleşisinde dile getirdi.

Yine Cumhuriyetçi Parti üyesi senatörler Ted Cruz, Marco Rubio ve Tom Cotton da yayınladıkları açıklamada bazı Türk yetkililerin diplomasi kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

Senatörler “Raporlar gösteriyor ki bazı Türk yetkililer pek çok temel diplomasi kurallarını ve anayasamızda teminatı verilen konuşma özgürlüğünü ihlal etmiştir” dedi ve “Herhangi bir Türk yetkilinin olayları karışması durumunda Türk hükümetinin özür dilemesi” gerektiği ifade etti.

Washington Post’un başyazısı: ‘Burada protestocuları dövemezsiniz!’

Öte yandan protestoculara yönelik saldırı ABD basının da ana gündeminde.

Amerika’nın köklü gazetelerinden Washington Post, konuyu bir başyazı ile gündeme getirdi.

Gazetenin başyazısının başlığı şöyle: “Erdoğan ve haydutlarına bir not: Burada protestocuları dövemezsiniz”.

Başyazıda yaşananlar için ‘kabul edilemez’ ve ‘tolerans gösterilemez’ nitelemesini kullanan Washington Post, AA’yı da sert ifadelerle eleştirdi:

Erdoğan’ın korumalarının yaptıklarına da dikkat çekmek lazım. Türk devlet haber ajansı, korumaların kavgaya karıştığını çünkü polisin protestoya yeterince müdahale etmediğini yazdı. Yüzsüzlüğe bakar mısınız?

“Bunun sonuçları olmalı” denilen başyazıda “Bu şiddete yol açan Türk personelin kimlikleri tespit edilmeli ve mümkünse haklarında dava açılmalı veya bu ülkede hoş karşılanmadıklarının bilinmesi için, varsa, diplomatik dokunulmazlıkları kaldırılmalı” denildi.

Saldırıya uğrayan protestocu Huffington Post’a yazdı

Ayrıca Erdoğan’ın korumalarının saldırısına uğrayan eylemcilerden biri de Huffington Post’a yazdı.

Korumalar bir kadın protestocunun boğazını sıkarken

Saldırıya uğrayan protestocu Ruken Işık, Huffington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede yaşadıklarını anlattı.

Maryland Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Işık, “Erdoğan’ın korumaları mafya üyesi gibi davrandı” dedi ve Washington’da Kürtlerin 2014’ten bu yana IŞİD’i protesto ettiğini hatırlatarak Amerikan polisini de müdahale etmediği için eleştirdi.

Saldırı sırasında yanında dört yaşındaki oğlunun bulunduğunu anlatan Işık, “Oğlumu arabasından çıkarıp kaçtım. Yanımdan geçen bir koruma kadın arkadaşlarımdan birini boynundan yakaladı, ona aklınıza gelebilecek tüm cinsiyetçi küfürleri saydırdı. Diğer yöne kaçarak Kenya elçiliğine sığınmaya çalıştım” dedi.

“Dokuz kişi yaralandı. Yaşlılara ve kadınlara bile saldırdılar” diyen Işık, “Kötü adamları adalet önüne çıkarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Işık ayrıca makalesinde saldırıya eşlik eden korumalardan birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuzeni olduğunu da dile getirdi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump önceki gün Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan’ın korumaları, Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan bir gruba saldırmıştı.

Aralarında Erdoğan’ın korumalarının da olduğu çok sayıda kişinin eşlik ettiği saldırıda 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.


Bu haberde Duvar ve Diken’den yararlanılmıştır.