Ana SayfaDünyaAB’den Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi için Türkiye’ye uyarı

AB’den Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi için Türkiye’ye uyarı

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 71. gününe giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumunu yakından izleyen AB Komisyonu Sözcülüğü bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır. Kendileriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz” denildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça 71 gündür açlık grevinde.

Açlık grevindeki eğitimcilerin durumunu yakından izleyen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan bir açıklama geldi.

AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır” denildi.

Cumhuriyet’in haberine göre Komisyon Sözcülüğü, Gülmen ve Özakça’nın durumuyla ilgili şu mesajı paylaştı:

Görevlerinden atılmalarının ardından, yaklaşık 70 gündür açlık grevindeki iki eğitimci Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır. Kendileriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

AB açıklamasında, adil yargılanma ilkesinin önemi vurgulanarak şu ifadelere de yer verildi:

AB, her türlü kanuna aykırılık veya suç iddiasının adil yargılanma ilkesi ışığında ele alınması gerektiğini ve her koşulda, tüm bireylerin masumiyet karinesi ile adil yargılanma sürecinde kendilerini savunma hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatır.

Açıklamada, AB’ye aday ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin sorumlulukları da anımsatıldı.

Avrupa Konseyi ile işbirliğinin “yaşamsal önemde” olduğu vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

AB, aday bir ülke olarak Türkiye’nin her zaman kendisine en yüksek demokratik standart ve uygulamaları hedef alması gerektiğini defalarca vurgulamıştır. Türkiye’nin, başta 15 Temmuz darbe girişimini izleyen süreçte Türk makamları tarafından alınan tedbirlere yönelik hukuk yollarıyla ilgili olarak Avrupa Konseyi ve konseyin organlarıyla varolan yakın işbirliğini sürdürmesi ve derinleştirmesi yaşamsal önem taşımaya devam etmektedir.

[irp posts=”35306″ name=”71 gündür açlık grevindeler: Şair Ataol Behramoğlu’ndan Gülmen ve Özakça’ya destek”]