Ana SayfaGüncelABD’li Senatörler: Bu olaylar hükümetin basına, etnik gruplara ve muhaliflere nasıl davrandığını gösteriyor

ABD’li Senatörler: Bu olaylar hükümetin basına, etnik gruplara ve muhaliflere nasıl davrandığını gösteriyor

HABER MERKEZİ – ABD’li Senato üyeleri, korumaların “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazdı. Senatörler, “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” dedi ve barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yaptı.

ABD’nin başkenti Washington DC’de “Demirtaş’a özgürlük” dövizleri taşıyan protestocuları darp eden Cumhurbaşkanlığı korumalarıyla ilgili, Senato üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

Doğan Haber Ajansı’nın New York muhabiri Nafiz Albayrak’ın haberine göre, mektupta olayın sorumlularının bulunması istendi.

[irp posts=”35378″ name=”Yeni video ortaya çıktı, ses analizi yapıldı: ‘Korumalara saldırı talimatını Erdoğan veriyor'”]

Demokrat Parti’den Senatör Dianne Feinstein ve Cumhuriyetçi Parti’den John McCain, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ortak bir mektup göndererek, barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yaptı.

Senatörler, Türkiye Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın konutu önünde yaşanan olayların ABD yasaları ve düşünce özgürlüğü kapsamında kabul edilemez olduğunu belirtti ve “Ne yazık ki, bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” dedi.

California’dan Demokrat Parti Senatörü Ed Royce da, ADB Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’a yolladığı mektupla, Erdoğan’ın korumaları hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Royce mektubunda “korumaların barışçıl gösteri yapan kişilere saldırdıklarını, yere düşenlerin başına tekme attıklarını, haklarında yasal işlem yapılması gerektiğini” belirtti.

Bu davranış, son yıllarda Türkiye demokrasisine büyük zarar veren siyasi aktivistler, gazeteciler ve dini özgürlüğe yönelik geniş çaplı darbelerin göstergesidir. Bu şiddet eylemlerinin hoş karşılanmayacağına dair açık bir mesaj göndermek için, bu kişilere karşı tüm cezai yaptırımların uygulanması gerek.

Cumhuriyetçi Senatör John McCain de “Büyükelçinin ABD’den atılması gerektiğini” söylemişti.

MSNBC’ye konuşan John McCain, “Böyle bir şey diplomatik olarak karşılıksız bırakılamaz. Burası Türkiye değil. Burası bir üçüncü dünya ülkesi değil. Birisi onlara dışarı çıkın ve bu barışçıl göstericileri dövün, dedi” demişti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump önceki gün Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan’ın korumaları, Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan bir gruba saldırmıştı.

Aralarında Erdoğan’ın korumalarının da olduğu çok sayıda kişinin eşlik ettiği saldırıda 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Ortaya çıkan bir videoda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olan biteni makam aracından izlerken korumasıyla yaptığı konuşma sonrası protestoculara yönelik bir saldırının gerçekleştiği görülmüştü. Videonun ses analizini yapan uzmanlar ‘saldırı talimatını’ Erdoğan’ın verdiğinin anlaşıldığını savunmuştu.