Ana SayfaGüncelAlmanya muhalefet partilerinden ‘İncirlik’ten çekilelim’ çağrısı

Almanya muhalefet partilerinden ‘İncirlik’ten çekilelim’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Almanya’daki koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti ile muhalefetteki Sol Parti, İncirlik üssündeki Alman askerlerinin çekilip çekilmemesi yönündeki kararın bir an evvel verilmesini talep etti. SPD’den yapılan açıklamada, “Türk hükümetinin daha fazla kendi istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz” ifadesine yer verildi.

Türkiye’nin Almanyalı milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine başlayan kriz sürüyor.

Almanya’da koalisyon ortağı ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti’nin sözcüleri, hükümetin Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi ile ilgili kararın geciktirilmemesini talep etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Alman Süddeutsche Zeitung’a açıklama yapan SPD’nin dış politika sözcüsü Niels Annen, ivedi şekilde karar alınması gerektiğini vurguladı.

“Türk hükümetinin istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz”

Annen, federal hükümetin Türk hükümetine Alman parlamenterlerin İncirlik ziyaretine izin vermesi için 14 gün süre tanıdığını, ancak bunun çok uzun bir süre olduğunu söyledi ve ekledi:

Bayan Merkel NATO zirvesinden eli boş döndü. Türk hükümetinin daha fazla kendi istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz. Kabine gelecek hafta Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi konusundaki kararı vermeli. Aksi takdirde federal meclis devreye girecek.

‘Mali yardım dursun, İncirlik’ten çekilelim’

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch da yaptığı açıklamada, “Federal hükümet aylardır Erdoğan’ın kendi istediğini yapmasına izin veriyor” şeklinde konuştu.

Net bir sonuca varılması gerektiğini belirten Bartsch, silah ihracatının ve mali yardımların durdurulması ve Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi gibi tedbirlere başvurulmasını istedi.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger ise federal hükümetin Türk hükümetinin Alman parlamenterlerin Konya hava üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermesini bir “başarı” olarak lanse etmeye çalıştığını belirterek “Türk hükümetinin Konya’da kaybedecek bir şeyi yok” dedi.

Ne olmuştu?

Ankara, Almanyalı vekillerin İncirlik’te görev yapan Almanya askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti.

Bunun üzerine Almanya İncirlik’e alternatif üs arayacaklarını söylemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel eğer ziyaret izni verilmezse Almanya askerlerinin İncirlik’ten çekilmek zorunda kalacağını vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise buna karşılık “Giderlerse biz ‘güle güle’ deriz” demişti.

Merkel ile Erdoğan’ın Brüksel’deki NATO zirvesi sırasında yaptığı görüşmeden de bir sonuç çıkmamıştı.