Ana SayfaDünyaAnkara’dan ABD’nin YPG’ye silah sevkiyatı kararına ilk tepkiler

Ankara’dan ABD’nin YPG’ye silah sevkiyatı kararına ilk tepkiler

HABER MERKEZİ – ABD yönetiminin Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah sevkiyatına onay vermesine Ankara’dan ilk tepkiler geldi. Başbakan Yardımcısı Canikli yaptığı açıklamada “Böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz” dedi ve diplomatik girişimlerin devam ettiğini söyledi. Çavuşoğlu ise “YPG’ye verilen her silah Türkiye için tehdittir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesi ABD yönetiminin Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah sevkiyatına dün onay vermişti.

Türkiye uzun bir süre boyunca ABD’nin YPG’ye silah yardımı yapmasına şiddetle karşı çıkmıştı.

Kararın Türkiye’nin keskin itirazlarına karşı onaylandığı da belirtilmişti. Ancak ABD yetkilileri YPG’ye ne zaman silah gönderileceği hakkında bilgi vermemişti.

Canikli: Böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz

Bunların akabinde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den karara tepki geldi.

A Haber’de canlı yayına katılan Canikli, tepkisini şöyle dile getirdi:

ABD’nin, kendilerinin de terör örgütü olarak kabul ettiği gruba YPG üzerinden silah vermesi gerçeği değiştirmez, bunun kabul edilmesi mümkün değil. ABD, YPG üzerinden terör örgütü PKK’ya her türlü desteği veriyor. Türkiye devletinin geleceğini tehdit edecek şekilde terör örgütlerinin orada mevcudiyetini biz kabul edemeyiz. Umut ediyoruz ki ABD yönetimi bu yanlışa ‘Dur’ diyecektir, bundan vazgeçecektir. Böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz. Terör örgütleriyle aynı çuvala girilmez. Gerekli tüm diplomatik girişimleri yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Temennimiz yeni ABD yönetimi tarafından bu yanlış durdurulur ve dostluğun gereği ne ise o yapılır. DEAŞ’la mücadele için kara harekatı ancak YPG ile başarılı olabilir söyleminin gerçekle ilgisi yoktur, umarım bu yanlıştan dönülür.

Çavuşoğlu: YPG’ye verilen her silah Türkiye için tehdit

Ardından bir tepki de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, “YPG’ye verilen her silah Türkiye için tehdit” olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyorsak özellikle Irak’ta yaptığımız hatalardan ders alarak yanlış adım atmamamız lazım. YPG ve PKK aynı, bir fark yok. Bunların eline geçen her silah Türkiye için tehdittir. Yakalanan silahları daha önceden sizinle paylaşmıştık.

Bizim bu konulardaki düşüncemizi ABD yönetimi çok iyi biliyor. Bu konuları ABD ziyareti sırasında Cumhurbaşkanımız ve Trump görüşecektir. Tüm düşüncelerimizi gerekçeleriyle beraber anlatacaktır. Cumhurbaşkanımız gündeme getirecektir.

Rakka operasyonuna da değinen Çavuşolu, “Rakka’ya Arapların girmesinde fayda var. Buraya ilave takviye ılımlı güçler yapılabilir. Rakka yüzde 99 oranda Sunni Arap bir şehir” dedi.

Pentagon ne demişti?

Kararın duyurulmasının ardından Pentagon Sözcüsü Dana White konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama yapmıştı.

Dana White açıklamasında, şu ifadeleri kullanmıştı:

Koalisyon ortağımız Türkiye’nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konlarda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır.

White, YPG’nin büyük bir bölümünü oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) yakın gelecekte Suriye’nin Rakka kentini IŞİD’den geri alacak tek askeri güç olduğunu vurgulamıştı.

  Erdoğan'ın ziyareti öncesi ABD'den YPG'ye silah sevkiyatına onay