Ana SayfaKadınAslı Erdoğan: Ben hala mahpusum, sadece daha büyük bir hücredeyim

Aslı Erdoğan: Ben hala mahpusum, sadece daha büyük bir hücredeyim

HABER MERKEZİ – ‘Yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilen ancak bu yasak nedeniyle kendisine Avrupa’dan verilen ödülü alamayan yazar Aslı Erdoğan bu durumu ‘ne içerideyim ne dışarıda’ diye tarif ederken “Dışarıda gibi hissetmiyorum! Ben hâlâ mahpusum” diyor.

Özgür Gündem davasında tutuklu yargılanan “örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan yazar Aslı Erdoğan, ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilmişti.

Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Princess Margriet Kültür Ödülü’ne layık görülen ancak yurt dışı yasağı nedeniyle ödül törenine katılamayacak olan yazar Aslı Erdoğan, bu durumu ‘ne içerideyim ne dışarıda’ diye tarif ediyor.

Hürriyet’ten Ayşe Arman’a konuşan Erdoğan, ‘hala mahpus olduğu’ vurgusunu yapıyor:

Dışarıda gibi hissetmiyorum! Ben hâlâ mahpusum. Yurtdışı çıkış yasağı da bunu hatırlatıyor. Şansa, biraz daha büyük bir hücredeyim. Ama her an, o da elimden alınabilir. Görüyoruz, bırakılıp yeniden tutuklananları…

İçinde olduğu durumu bu sözlerle anlatan Erdoğan, cezaevindeki gazetecileri hatırlatarak şöyle devam ediyor:

Çok üzülüyorum. Ben şimdi ne içerideyim ne dışarıda. İkisine karşı da suçluluk duyuyorum. Şu an 163 gazeteci içeride! İnanılır gibi değil. Tüm dünyadaki diğer tutuklu gazetecilerin toplamı 100 civarında sanırım. Rusya’sı Çin’i, Afrika ülkelerinin hepsini topla bizim yanımıza bile yaklaşamıyorlar. Çok korkunç bir şey bu. Bu 163 rakamı, bile kendi başına çok şey söylüyor. Artık Türkiye’de bazı sınırların misliyle aşıldığını gösteriyor.

Aslı Erdoğan’ın “Yeniden yazmaya başladın mı?” sorusuna yanıtı ise şöyle oluyor:

İnsan kafasına silah dayalıyken arya söyleyemez ya, benimki de o hesap! Benim edebiyatım, sözcüklerle çok özel bir ilişkiye dayanan, mutlak yalnızlık isteyen, evime kapanıp müziğimi, şiirimi, karanlığımı, mum ışığımı istediğim bir edebiyat. E bu korku, gerginlik ortamı tabii ki hiçbir edebiyatçıya iyi gelmiyor. Bana daha da kötü geliyor!