Ana SayfaBilim ve TeknolojiAz uyuyunca neden acıkırız?

Az uyuyunca neden acıkırız?

HABER MERKEZİ –  Londra’daki King’s College tarafından kısa süre önce yürütülen bir araştırma, uykudan mahrum kalan insanların günde ortalama 385 kilokalori fazla gıda tükettiklerini ortaya çıkarttı. Bu kaloriler vücutta birikerek kilo alınmasına yol açıyor.

Leeds Üniversitesi’nden Dr. Eleanor Scott ve Dr. Michael Mosley’nin yaptığı bir araştırmaya göre az uyumak  iştah hormonlarını etkiliyor ve insanı daha aç ve tok hissettiriyor. Az uyumak aynı zamanda kan şekerini de etkiliyor ve az uyuyan insanlar tatlı şeyler yemek istiyorlar.

BBC Türkçe’de yer alan Dr. Michael Mosley’in makalesinde bir grup sağlıklı gönüllü deneğin hem fiziksel aktivitelerini hem de kan şekeri miktarlarını ölçmek için vücutlarına cihazlar bağlanarak yapılan araştırmanın sonuçlarına yer veriliyor.

Deneklerden iki gece boyunca normal uykularını uyumaları isteniyor ve normal şartlar altındaki verilerini toplanıyor. Ardından sonraki iki gece normalden üç saat geç uyumalarını istenilen deneklere son olarak da iki gece boyunca istedikleri kadar uyumaları söyleniyor.

Makalenin yazarı Dr. Michael Mosley de denekler arasında yer alıyor.

Sonuçları incelendiğinde Dr. Scott deneklerin hepsinin az uyuduktan sonra abur cubur yemek istediğini tespit ettiklerini söylüyor ve hatta bir deneğin sabah kahvaltısında a çok sayıda bisküvi yemek isteyecek kadar aç hissettiğini belirtiyor.

Dr. Scott bu araştırmanın ardından son dönemde yapılan daha kapsamlı araştırmaların sonucunda geceleri 7 saatten az uyuyan insanların obez ve tip 2 diyabet hastası olma ihtimallerinin daha fazla olduğunu kaydediyor.

Dr. Scott bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:

Az uyumanın iştah hormonlarını etkilediğini ve insanı daha aç, daha az tok hissettirdiğini biliyoruz. Az uyuyan insanlar tatlı şeyler yemek istiyorlar.

Uyanık kalmamanız gereken saatlerde uyanık kaldığınız durumda vücudunuz daha fazla stres hormonu kortizol üretiyor ve bu da bir sonraki gün kan şekerinizi etkiliyor.

Londra’daki King’s College tarafından kısa süre önce yürütülen bir araştırma, uykudan mahrum kalan insanların günde ortalama 385 kilokalori fazla gıda tükettiklerini ortaya koyuyor. Bu kaloriler vücutta birikerek kilo alınmasına yol açıyor.