Ana SayfaKadınBağdat Caddesi’ndeki cinsel saldırının cezası 12 yıl arttırıldı: ‘Kadının özgürlüğü ihlal edildi’

Bağdat Caddesi’ndeki cinsel saldırının cezası 12 yıl arttırıldı: ‘Kadının özgürlüğü ihlal edildi’

HABER MERKEZİ – İstanbul Bağdat Caddesi’nde bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakan Cengiz Ay’a verilen 45 yıl hapis cezası, açılan ikinci davada kadının istediği saatte istediği yerde bulunma özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 12 yıl arttırıldı.

İstanbul Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi, yargı tarihine geçecek nitelikte bir karara imza attı.

İstanbul Bağdat Caddesi’nde 24 Ocak 2016 tarihinde Cengiz Ay isimli erkek 19 yaşındaki üniversite öğrencisi bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakmış, ardından da kadının parasını ve cep telefonunu gasp ederek kaçmıştı.

Kadın, Ay’ın kendisini bıçakla tehdit ederek tecavüz ettiğini söylemişti.

Kadının ifadesi doğrultusunda gözaltına alınan Ay tutuklanmış ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ ve ‘nitelikli gasp’tan 45 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Habertürk’te yer alan habere göre mahkeme heyeti, sanığın ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçunu da işlediğini belirterek, hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme heyetinden Ay’a bir dava daha

Mahkemenin suç duyurusu üzerine, tutuklu sanık Cengiz Ay hakkında ‘cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan 14 yıla kadar hapis cezası talebiyle bir dava daha açıldı.

Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanan Cengiz Ay, “Susma hakkımı kullanıyorum” dedi.

Mahkeme, olay günü sanığın elindeki bıçakla kendisine karşı koymasını engelleyerek saldırıya maruz kalan kadının hareket özgürlüğünü kısıtladığını ifade etti.

‘Toplumda güvensizlik ve korku ortamının oluşmasına sebebiyet…’

Suçun soğukkanlılıkla işlendiği kaydedilen mahkeme kararında, şu tarihi ifadelere yer verildi:

Mağdurun bir bayan olarak özgürce dilediği saatte istediği eylemi yapabilme özgürlüğünü kısıtlayarak, toplumda güvensizlik, korku ortamının oluşmasına sebebiyet vermiştir. Sanığın mağdurda ve toplumda doğurduğu depresyon, travma, maddi, manevi ve fiziki hak yoksunluğu sonucunun oluşması nazara alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm kurulmuştur.

Mahkeme, Cengiz Ay’ı ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan önce 8 hapse çarptırdı.

Ay cezayı çok buldu, itiraz etti

Suç cinsel amaçla işlendiği için de artırılan ceza, 12 yıla çıktı. Ceza, kararda yanlışlıkla 10 yıl yazıldı. Sanık, cezayı çok bularak karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20’inci Ceza Dairesi de kararı onadı. Böylece Cengiz Ay’a verilen ceza 57 yıla çıkarıldı.