Ana SayfaGüncelBaşbakan Yıldırım’dan ABD’ye YPG tepkisi

Başbakan Yıldırım’dan ABD’ye YPG tepkisi

HABER MERKEZİ – ABD yönetiminin YPG’ye silah sevkiyatına onay vermesine tepki gösteren Başbakan Yıldırım, “PKK’ya doğrudan ve dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri bizim kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD yönetiminin YPG’ye silah sevkiyatına onay vermesine tepki gösteren Yıldırım, şöyle konuştu:

Türkiye bölgede PKK’nın bir başka terör örgütü DEAŞ’a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhattaplarımıza söyledik. Bunu Amerika çok iyi bir şekilde bilmektedir. PKK’ya doğrudan ve dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, NATO’da önemli iki ortaktır. Dolayısıyla stratejik düzeydeki ilişkilerimiz ile terör örgütü arasında Amerika’nın bir tercih yapma cihetine gitmesini düşünmüyoruz. İşin özeti şudur bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu en güzel şekilde yapıyor. Türkiye’nin PKK terör örgütü konusundaki hassasiyetinin en üst düzeyde dikkate alınması için hala Amerikan yönetiminin elinde imkanlar olduğunu düşünüyoruz. Eğer aksi bir karar alırsa, bunun doğuracağı sonuçlar sadece Türkiye’yi bağlamaz, aynı zamanda Amerika için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır.

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi YPG’ye ağır silah sevkiyatı yapılmasını onaylamıştı.

  Erdoğan'ın ziyareti öncesi ABD'den YPG'ye silah sevkiyatına onay

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün yaptığı açıklamada “YPG’ye verilen her silah Türkiye için tehdit” olduğunu söylemişti.

  Ankara’dan ABD’nin YPG’ye silah sevkiyatı kararına ilk tepkiler

Öte yandan ABD’nin Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah yardımını onaylaması kararını değerlendiren PYD Eş Başkanı Salih Muslim durumu “Doğal” olarak nitelendirirken, YPG Sözüsü Xelil ise “Bundan sonra terörle hızlı bir şekilde savaşmak konusunda daha güçlü, daha etkili ve daha kararlı bir rol oynayacağına inanıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

  ABD, YPG’ye silah sevkiyatını onayladı: PYD ve YPG’den ilk açıklamalar