Ana SayfaGüncel‘Basın Özgürlüğü’ raporu: Türkiye’de 159 gazeteci cezaevinde

‘Basın Özgürlüğü’ raporu: Türkiye’de 159 gazeteci cezaevinde

HABER MERKEZİ – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “İfade ve Basın Özgürlüğü” raporunu yayımlandı. Rapora göre Nisan ayı sonu itibariyle Türkiye’de 159 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC),  Avrupa Birliği destekli Press for Freedom (Özgürlük için Basın), ‘İfade ve Basın Özgürlüğü’ raporu yayımlandı.

Rapora göre Nisan ayı sonu itibariyle Türkiye’de 159 gazeteci cezaevinde bulunuyor ve 2017 yılı ilk dört ayında gazetecilere yönelik 46 yeni soruşturma ve 20 ilave dava açıldı.

Türkiye’nin tutuklu 159 gazeteci ile dünya lideri olmaya devam ettiği belirtilen raporda Türkiye’nin Freedom House’un yayımladığı 2016 raporunda dört sıra gerileyerek 76 puanla dünyada 163’üncü, Avrupa’da ise 42’nci ve son sırada yer aldığı belirtildi. Raporda ayrıca yurtdışında “kaçak” durumunda 123 gazetecinin bulunduğu tespit edildi.

46 soruşturma 20 dava

Rapora göre 2017 yılı ilk dört ayında gazetecilere yönelik 46 yeni soruşturma ve 20 ilave dava açıldı. Bu durumun basın özgürlüğü açısından uluslararası raporlarda ağır eleştirilerle karşılaşılması kaçınılmaz olduğu vurgulandığı raporda cezaevindeki tüm gazetecilerin bir an önce salıverilmeleri, tutuksuz yargılanmaları ve beraatları istendi.

Günde ortalama 30 erişim yasağı

Raporda sansür ve otosansürün arttığına da dikkat çekilerek, muhalif gazete, televizyon ve internet medyasına, eleştiri hakkını kullanan entelektüellere ve köşe yazarlarına “tahammül” edilmesi gerektiği bildirildi. Raporda ayrıca günde ortalama 30 erişim yasağı getirildiği kaydedildi.

 

Previous post
İran'da rengarenk kıyafet yasağı kadınları yıldıramıyor
Next post
Baskın Oran ziyareti değerlendirdi: Erdoğan Trump'la fotoğraf çektirmiş oldu