Ana SayfaGüncelBaskın Oran ziyareti değerlendirdi: Erdoğan Trump’la fotoğraf çektirmiş oldu

Baskın Oran ziyareti değerlendirdi: Erdoğan Trump’la fotoğraf çektirmiş oldu

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendiren Prof. Baskın Oran, “Nokta koydu” yorumları için “Ortada cümle yok ki nokta olsun” dedi. Oran, ziyaret öncesi Erdoğan’a “gelme mesajı” verildiğini ancak Erdoğan’ın “meşruiyet ithal etmek ve fotoğraf çektirmek” için ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Baskın Oran, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yaptığı ziyareti değerlendirdi.

dihaber’den Kenan Kırkaya’ya konuşan Prof. Oran, ziyaretin AKP ve Erdoğan açısından esas olarak “meşruiyet ithal etme” amacı taşıdığı yorumunu yaparken şunları söyledi:

İki taraf da daha önce söylediklerini tekrarladı: Erdoğan “Suriyeli Kürtlere yardım etmeyin” dedi, Trump “Edeceğiz” dedi. Bunun böyle olacağı baştan belliyken, Erdoğan yine de gitti, çünkü orada çektireceği fotoğraf karesine ihtiyacı vardı. İçeride meşruiyet zayıf olduğu zaman dışarıdan ithale çalışılır. Bunu daha önceki askerî darbelerde de çok gördük.

Nitekim “zirve” 20 dakika sürdü, yani çeviri yapıldığı için 10 dakika. Erdoğan fotoğraf çektirmiş, Trump da yasak savmış oldu.

Oran, Erdoğan’ın ziyarete gitmeden ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne silah temini kararnamesini imzalamasının da bir mesaj olduğunu söyledi:

Bu, “boşuna gelme!” mesajıydı. Zaten ABD yönetimi bunu açıkça da söyledi. Dış İlişkiler Konseyi Başkanı R. Haass, “Erdoğan ziyaretini iptal ederse büyük bir kayıp olmaz” dedi. Üstelik Pentagon bu silahların geri istenmeyeceğini de ilave etmişti.

“Çeviri skandalı programa dahildi”

İki liderin düzenlediği basın toplantısındaki ‘tercüme yanlışlığı’na da değinen Prof. Oran, çeviride yaşanan ‘skandalın’ da büyük olasılıkla programa dahil olduğunu ifade etti:

Erdoğan YPG için “terörist” deyip Türkiye’deki yandaşlarına seslenmiş oldu, çevirmen bunu çevirmedi, Trump da ‘duyduğuna’ memnun oldu.

“Ortada cümle yok ki nokta olsun”

Ziyaret için iktidar cephesinin “Erdoğan nokta koydu” değerlendirmesine ilişkin de konuşan Oran, “Ortada cümle yok ki nokta olsun” dedi.

Oran, Erdoğan’ın kendisinin de Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte “Nokta koyarsak olmaz” dediğini hatırlattı.