Ana SayfaGüncelBatman’da alıkonulan ve dört gündür açlık grevinde olan Fransız gazetecinin annesinden çağrı

Batman’da alıkonulan ve dört gündür açlık grevinde olan Fransız gazetecinin annesinden çağrı

HABER MERKEZİ – Batman’da iki hafta önce gözaltına alınan ve hakkında sınır dışı kararı verilen belgesel fotoğrafçısı, gazeteci Mathias Depardon, dört gündür açlık grevinde. Depardon’un Türkiye’de yaşayan annesi yetkililere çağrıda bulunuyor.

Türkiye’de 8 Mayıs’ta gözaltına alınmasının ardından sınır dışı edilmek üzere Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’ne nakledilen gazeteci Mathias Depardon’un özgürlüğüne kavuşması için annesi basına açıklamalarda bulundu.

Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Depardon’un annesi Daniele Van de Lanotte, France 24 internet haber sitesine konuştu.

Depardon’un iki haftayı aşkın süredir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmasından endişe eden anne Van de Lanotte, bu süre boyunca oğluyla doğrudan iletişim kuramadığını söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Fransa’nın Ankara Büyükelçisi’ne çağrı yapan Van de Lanotte, gözaltı koşullarının en kısa zamanda öğrenilmesi için Depardon’un ziyaret edilmesini istedi.

Türk yetkililerle iletişim kurma girişimlerinin başarısız olduğunu söyleyen Van de Lanotte, bu durumun bir an önce sonlanmasını talep etti.

AFP haber ajansı Fransız diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türk yetkililerin Fransız makamlarının telefon görüşmesi dahil olmak üzere konsolosluk erişimi taleplerine cevap vermediğini bildirmişti.

Fransa’da hükümet değişimi

Van de Lanotte ayrıca Fransa’da 7 Mayıs’taki seçimleri takiben 14 Mayıs’ta yönetimi devralan Emmanuel Macron hükümetinin Depardon’un salıverilmesiyle ilgili girişimde bulunmasını arzu ettiğini de söyledi.

Van de Lanotte, aynı zamanda Türkiye’de ikâmet eden Depardon’un salındıktan sonra ülkeden sınır dışı edilmemesini umduğunu da söyledi:

Nihai olarak sınır dışı edilmesi Türkiye’de yıllardır yaşayan birisi için dramatik ve onur kırıcı olacaktır.

37 yaşındaki Fransız gazeteci ve fotoğrafçı Mathias Depardon, National Geographic dergisi için gittiği Hasankeyf’te gözaltına alınmıştı.

Fransız kaynaklara göre son beş yıldır Türkiye’de ikamet eden Depardon gözaltına alındığı sırada basın kartı yenilenme aşamasındaydı.

Depardon, tutulduğu Geri Gönderme Merkezi’nde dört gündür açlık grevinde.