Ana SayfaGüncelBatman’da gözaltına alınan Fransız gazeteci 10 gündür tek kişilik hücrede

Batman’da gözaltına alınan Fransız gazeteci 10 gündür tek kişilik hücrede

HABER MERKEZİ – Batman’da gözaltına alınan belgesel fotoğrafçısı Mathias Depardon, 10 gündür tek kişilik bir hücrede sınır dışı edilmeyi bekliyor.

Türkiye’de yaşayan Fransız gazeteci Mathias Depardon, 8 Mayıs Pazartesi günü Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çekimi yaptığı sırada yanında tercümanıyla birlikte gözaltına alınmıştı.

Depardon hakkında sınır dışı kararı verilmesine rağmen 10 gündür tek kişilik bir hücrede tutuluyor.

T24’ün haberine göre avukat Emine Şeker, gazeteci Depardon’un Hasankeyf’te “karakolun fotoğrafını çektiği” iddiasıyla gözaltına alındığını ancak daha sonra sosyal medya hesabındaki fotoğraflar gerekçe gösterilerek “örgüt propagandasından” işlem yapıldığını söylüyor.

Şeker, bu süreçte Mathias Depardon ile görüştüğünü belirterek “Sınır dışı kararı alındığı için hemen gönderilmek istediğini” ifade ediyor.

Fransız gazetecinin gözaltına alındıktan sonra verilen sınır dışı kararı dışında hiçbir işlem yapılmadığını belirten avukat Şeker, “Ankara’da yapılan bazı yazışmaların cevaplanmasını beklediklerini söylüyorlar” diyor.

Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Depardon’un avukatları sınır dışı işleminin iptali için de başvuruda bulunmuştu.

Mathias Depardon kimdir?

1980 yılında Nice’te dünyaya gelen Mathias Depardon, bağımsız fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamadan önce Brüksel’de iletişim ve gazetecilik okudu.

Yasadışı göç konusunda ilk projesinin ardından uzun yıllar uluslararası gündemi takip eden Mathias Depardon daha sonra yerleştiği Türkiye’de farklı sorunsallarla ilgilendi.

Depardon, 2013 yılında Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenen “Sınırların Ötesinde” isimli röportajı ile Talent2011 Bursunu kazandı.

Çalışması Le Monde’un Dergisi’nde, Newsweek’te, Sunday Times Magazine’de, Der Spiegel’de, L’Espresso’da, Elle, Télérama, Monoce dergilerinde, New York Times ve Wall Street Journal’da yayınlandı.

Gazetecinin fotoğrafları bir süre önce Fransa Devlet Kütüphanesi koleksiyonuna dahil edildi.