Ana SayfaKadınBir dayanışma odağı: Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu

Bir dayanışma odağı: Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bir araya gelen kadın gazeteciler Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nu kurdu. Kuruluşlarını bir toplantıyla duyuran kadınlar, platformun kadın habercileri destekleyecek bir mekanizma olacağını söyledi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlediği toplantı ile kuruluşunu duyurdu.

Çok sayıda kadın gazetecinin katıldığı toplantıda hazırlanan basın metnini dihaber muhabiri Semra Turan okudu.

dihaber’de yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs’ın 1993 yılında Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan edildiğini hatırlatan Turan, Türkiye’de her geçen gün basın özgürlüğü üzerindeki baskıların arttığını söyledi.

Platform, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmış TV, gazete, haber ajansında çalışan kadın odaklı habercilik yapan ve işsiz kalan kadın habercilerden oluşuyor.

Türkiye’de çok sayıda gazetecinin cezaevinde tutuklu bulunduğunu belirten Turan, baskıların 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL ile arttığını ifade etti.

Kadın gazetecilerden dayanışma ağı

Yaşanan antidemokratik uygulamaları tarafsız dile getiren bağımsız basın kuruluşlarının çıkarılan KHK’lerle kapatıldığına vurgu yapan Turan, kapatılan basın yayın organlarında en çok kadın gazetecilerin işsiz kaldığına dikkat çekti:

Türkiye’de ilk ve tek olan kadın haber ajansı JINHA (Jin Haber Ajansı) çıkarılan KHK ile kapatılmıştır. KHK ile kapatılan diğer televizyon, gazete ve ajanslarda da bu sebeple işsiz kalan onlarca kadın gazeteci olmuştur. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandum seçimleri sonrası tekrar uzatılan OHAL ile kadın gazetecilerin yaşadıkları hukuksuz ve antidemokratik süreç daha sert bir hal almıştır. İşsiz kalan kadın gazeteciler olarak yaşadıklarımızı kamuoyunda duyurarak ve kendi aramızda bir dayanışma örmek için bir araya geldik.

Kadın habercileri destekleyen bir mekanizma olacak

Bu dayanışma ağının kadın odaklı habercilik yapan tüm kadın gazetecilere ve uluslararası dayanışmalara da açık olacağını ifade eden Turan, bu ağın OHAL sürecinde kadın gazetecilerin yaşayacakları her türlü ayrımcı antidemokratik uygulamaların görünür kılınması ve kamuoyunda duyulması hususunda önemli rol oynayacağını ifade etti.

Platformun, kadın habercilerin desteklendiği bir mekanizmaya dönüşeceğini söyleyen Turan devamla şunları kaydetti:

Özellikle OHAL ve KHK ile yaşanan hukuksuz süreçte kadın gazetecilerin hakları konusunda bir farkındalık yaratarak işsiz kalan ve mesleklerini devam ettirme konusunda kararlı olan tüm kadın gazetecilerin umudu olacaktır. Bu çalışma işsiz kalan kadın gazetecilerin çabalarıyla yürütülecektir.

Ekipman ve mesleki eğitim konusunda destek

Turan platformun kadın habercilere nasıl destek vereceğini de anlattı:

Haber yapmaları konusunda yaşayacakları ekipman ve mesleki eğitim sorunları giderilecektir. Platform bünyesinde bulunan kadın gazeteciler, şiddete maruz kalan kadınların sorunlarını kamuoyuna taşıyarak görünür kılınmasını sağlayarak şiddetle mücadelede kadınların umudu olacaktır.

Turan, kurulan platformun özelliklerini şöyle sıraladı:

*Sadece kadınlardan oluşmaktadır.

*Feminist ve kadın hakları perspektifinden bakmaktadır.

*Kadın odaklı habercilik konusunda ısrarcı bir yapıdır.

*Katılımlarda esnektir. Kadın gazetecilere açık ve dayanışma perspektifini esas almaktadır.

*Kadına yönelik şiddeti görünür kılarak, kadın odaklı habercilikte toplumsal değişim yaratmayı hedefler.

*Her türlü antidemokratik yaklaşımlara itiraz eden, bağımsız bir yapıdır.

*Ulusal düzeyde kadın odaklı habercilik yapan tüm kadınlara üyelik açıktır.

*Uluslararası tüm kadın gazetecilerle dayanışmayı esas alır.

*Kadın gazetecilerin mesleklerini icra etmelerindeki engelleri aşmaya çalışır.

*Atölye çalışmalarıyla deneyimleri buluşturarak kadın gazetecilerde kapasite artırıcı programlar düzenler.

*Kadın gazetecilerin, özellikle gönüllü muhabirlik ağı oluşturmada haberlerin hızla şekillenmesi için platform bünyesinde oluşacak teknik ekipmanları dönüşümlü paylaşır.