Ana SayfaÇalışma YaşamıBir yılda 7 kişiyken 97 kişi oldular: Erkekler batırdı, kadınlar ‘Yapamazsınız’ denilen her şeyi yaptı

Bir yılda 7 kişiyken 97 kişi oldular: Erkekler batırdı, kadınlar ‘Yapamazsınız’ denilen her şeyi yaptı

HABER MERKEZİ – İzmir’ın Bayındır ilçesinde erkekler tarafından kurulan 12 kooperatif kapısına kilit vururken, 7 kadınla kurulan “Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” ise bugün 97 ortağı ile üretmeyi sürdürüyor. Kadınlar, “Erkekler batırırken, biz bir yılda onların imkansız dediği her şeyi yaptık” diyor.

“Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”, İzmir’in Bayındır ilçesinde Nisan 2016’da 7 kadın tarafından kuruldu.

Bugün ise 97 aktif ortaklı bir kooperatif haline geldi.

“Tarlada ve evde çalışan kadın, çocuğa bakan kadın; ama her şey erkekte. Buna dur diyeceğiz” diyerek işe koyulan kadınlar ilkin erişte, kurutulmuş sebze, salça üretimi yapmış.

Bir yıl içinde ürünlerine zeytinyağı, reçel bal gibi tüm tarımsal organik ürünlerin yanı sıra havlu, iğne oyası gibi el işi ürünleri de eklemişler.

Tüm bunların yanında yakın bir zamanda kompost (organik) gübre üretimi de gerçekleştirmeyi düşünüyorlar.

Erkekler tarafından kurulan 12 kooperatifin kapandığı Bayındır’da, emekleri ve mücadelelerini birleştirerek kadınların gücünü ortaya koyuyor.

dihaber’e konuşan kooperatif üyelerinden Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Sesli, kadınlarla başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyor.

‘Doğayla barışık üretim’

Doğayı yok etmeden doğayla barışık bir üretimin mümkün olduğunu göstermek istediklerini belirten Sesli, kadınlara dokunabilmek, erişebilmek ve ekonomilerine katkı sunmalarının yolunu açabilmenin mücadelesini verdiklerini söylüyor.

Sesli, bu sayede de kadınların sokakla ve yaşamla tekrar buluştuğunu özgüvenlerini ve özgürlüklerini tekrar elde ettiklerini vurguluyor.

Sesli, kooperatifte sadece ekonomik üretim yapmadıklarını, bunun yanında ortakların dışında ulaşabildikleri tüm kadınlara kadın hakları, kadın emeği, çocuk hakları eğitimi verdiklerini dile getiriyor.

“Kadınların özgürlüklerini elde etmesi için mücadele ediyoruz”

Ulaşabildikleri tüm kadınlara arıcılık ve kompost gübre eğitimleri de verdiklerini ifade eden Sesli, eğitimler sonucunda imkanları dahilinde kadınlara çeşitli maddi katkı da sunduklarını da sözlerine ekliyor.

Sesli, “Kadınların her anlamda özgürlüklerini elde etmesi için mücadele ediyoruz” diyor.

Arıcılık eğitiminden sonra tam katılım sağlayan tüm kadınlara 2 dolu, 2 boş kovan verdik. Bu sayede 117 kadın şu anda arıcılık yapıyor.

“Erkeklerin imkansız dediği her şeyi yaptık”

Bayındır’da erkeklerin kurduğu 12 kooperatifin tamamının battığını söyleyen Sesli, şunları aktarıyor:

Bayındır’da kadınlar hep bir adım geride. Ama kadınlar her zaman üretendir, her zaman emek harcayandır. Tam da bu yüzden erkekler batırırken, biz bir yılda onların imkansız dediği her şeyi yaptık.