Ana SayfaEkoloji‘Büyüme hırsımız yok’: Adil ve doğa dostu bir üretim için yerel tohuma yöneldiler

‘Büyüme hırsımız yok’: Adil ve doğa dostu bir üretim için yerel tohuma yöneldiler

HABER MERKEZİ – Bodrum’da Cevdet ve Fatma Türk çifti, yerel tohumları yaşatmak adına 41 dönümlük arazi üzerinde, dayatılanın aksine kolektif doğal yöntemlerle sağlıklı ve ucuz üretim yapıyor. Türk çifti, “Çiftliğimizde yetişen ürünlerin fazlasını toptan satmak yerine hayvanlarımızla paylaşıyoruz. Çünkü büyüme gibi bir hırsımız yok” diyor.


Haber: Gökhan Öner*


Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2008 yılında yerel tohumları yaşatmak adına 41 dönümlük bir arazi üzerinde üretime başlayan Cevdet ve Fatma Türk çifti, hızlı büyümek yerine adil ve doğa dostu bir üretimi sürdürmeyi amaçlıyor.

Uzun yıllar aşçı olarak çalışan Cevdet ve Fatma Türk çifti, ailesi ile birlikte kurduğu çiftlikte, az teknoloji, az para ile doğal bir yaşamı inşa ediyor.

Türk çifti, Bodrum’un doğal mimarisine uygun taştan inşa edilen 5 odalı bir evde gelen ziyaretçileri ile birlikte yaşıyor.

Fatma Türk

Gönüllüler de çalışıyor

Çiftliğe, dünyanın dört bir yanından gelen gönüllüler ücretsiz bir şekilde çalışıyor.

6 inek, 2 düve, 2 dana ve keçilerin bulunduğu çiftlikte, toprağı eşeleme görevini ise her çiftliğin vazgeçilmezi olan tavuk ve kazlar yapıyor.

Çiftliğe gelen doğa gönüllüleri hayvan bakımından buğday hasadına, çiftlik işlerinden yoğurt ve peynir yapımına kadar kolektif bir üretime ortak oluyor.

Hormonsuz ve ilaçsız üretim

Elde edilen ürünler güneş yoluyla kurutulduktan sonra gönüllüler arasında eşit pay ediliyor.

Yerel tohumlardan karakılçık ve sarıkılçık buğday çeşitleri ile üretimin başladığı çiftlikte şuan çavdar, arpa, yulaf, mercimek, bezelye ve mevsiminde yetişen sebzeler hormonsuz ve ilaçsız yollarla yetiştiriliyor.

Ekosistem dengesinin titizlikle korunduğu çiftlikte kimyasal ilaç ve gübre kullanılmazken, böceklere müdahale adına organik ilaç dahi kullanılmıyor.

Sulamada damlama sisteminin kullanıldığı bostanda, fideler direk toprakla buluşturulmak yerine hayvan gübresinin üzerine ekiliyor.

‘Karışık ekim yapıyoruz’

Doğaya hiçbir şekilde müdahalede bulunmadıklarını aktaran Cevdet Türk, şunları söylüyor:

Bir böceği kaçırırsam onunla beslenen diğer bir böceği de kaçırıp buradaki doğal dengeyi bozmuş olurum. Bundan dolayı karışık ekim yapıyoruz. Böcekler birbirini bu şekilde kovaladığından ekosistem müdahalesiz bir şekilde sağlanmış oluyor.

Adil ve doğa dostu bir üretim

Çiftliklerinin amacının ticari büyüme olmadığını, adil bir üretim ile doğa dostu tarım olduğunu vurgulayan Türk, ürünlerini aracısız bir şekilde tüketici ile buluşturuyor.

Elde ettikleri doğal ürünleri her hafta Perşembe günü tüketici ile buluşturduklarını dile getiren Türk, şöyle devam ediyor:

Bilinçli tüketicileri bir araya getirmek adına bizim bostanı hayal ettim. Hayal ettiğim bu projeye tüketicilerimiz sahip çıkarak hayata geçirdi. Önce hedefimiz 30 kişiydi. 31’inci kişiyi gruba dahil etmedik. Şuan ki hedefimiz ise 60 kişi. 59 kişiye ürün dağıtıyoruz. Her hafta 17-18 kişiye dönüşümlü şekilde ürün bırakıyoruz. Tüketicilerimizde çiftliğe gelerek bizlere yardım ediyor. Bizim Bostan’da kolektif bir dayanışma bu şekilde açığa çıktı.

‘Büyüme gibi bir hırsımız yok’

Ürünlerinin fazlasını ise toptan satmaya karşı olduklarını ifade eden Türk, şunları kaydediyor:

Küçük ailelere hitap ediyoruz. Otellere, fırınlara büyük yerlere ve toptancılara ürünlerimizi satmıyoruz. Örneğin unumuzu kilosunu 10 TL karşılığında satın almak istiyorlar. Biz yine de vermiyoruz. Çiftliğimizde yetişen ürünlerin fazlasını toptan satmak yerine hayvanlarımızla paylaşıyoruz. Çünkü büyüme gibi bir hırsımız yok. 50 kuruşa satılan maydanozu biz 25 kuruşa veriyoruz. Piyasada 3 TL karşılığında satılan domatesi biz tüketiciye aracısız bir şekilde 50 kuruş karşılığında kapılarına kadar götürüyoruz. Amacımız maddiyat değil sadece insanların sağlıklı ürünlere ulaşmasıdır.

Tüm üreticilerin doğayı düşünerek, doğaya yüklenmeden üretim yapması yönünde çağrıda bulunan Türk, üretim esnasında gönüllülerin yanı sıra komşularının da yardıma geldiğini, doğa dostu üretimin içerisinde kadınlarla kolektif bir dayanışmayı da ördüklerini ve bunu yaygınlaştırmaya çalıştıklarını sözlerine ekliyor.


* Bu haber dihaber’den kısaltılarak alınmıştır.
Previous post
Oğlunun cenazesi için 73 gündür açlık grevinde olan Kemal Gün: Hayatımı kaybetsem de bırakmayacağım
Next post
Fransa'da 'aşırı zayıf' mankenlere çalışma yasağı geldi