Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan Almanya’ya: İncirlik’ten çekilirlerse kendileri bilir, yalvaracak değiliz

Çavuşoğlu’ndan Almanya’ya: İncirlik’ten çekilirlerse kendileri bilir, yalvaracak değiliz

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Türkiye’nin kararını değiştirmemesi durumunda Almanya Federal Meclisi’nin askerlerini Türkiye’de bırakmayacağı sözlerine tepki gösteren Çavuşoğlu, “İncirlik’ten çekilme kararı alırlarsa kendileri bilir. Kendileri gelmek istedi yalvaracak değiliz. Güle güle deriz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti ve Almanya ile olan İncirlik krizine ilişkin konuştu.

NTV canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu, ABD’de son derece verimli ve dostane bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti.

ABD’nin YPG’ye silah teminine ilişkin de görüşemelerin yapıldığını belirten Çavuşoğlu, “Silahlar sadece Rakka ve güneyinde kullanılacak. Türkiye’ye karşı kullanılmasına müsaade edilmeyecek” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in İncirlik Üssü açıklamalarına değinen Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Almanya Dışişleri Bakanı böyle bir açıklama yaptıysa saygısızlık yapmıştır. Bana karşı konuşmalarında farklı oluyor sonra çıkıyor popülizm için farklı şeyler söylüyor. İlişkileri düzeltmek için hangi adımları atmamız lazım diye bize soruyorlar. Biz de size ileteceğiz dedik. Siz Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın otel odasını bile iptal ettireceksiniz, Siz bizim bakanlarımızı, milletvekillerimizi engelleyeceksiniz sonra da istediğimiz zaman Türkiye’ye gideriz. Türkiye bizi engellemesin, engellerse şantaj. Senin yaptığın neydi o zaman? Biz her şeye rağmen aklıselim yaklaşıyoruz. ‘Almanya biz Türkiye’ye karşı istediğimizi yaparız yine de Türkiye biz ne istersek yapmak zorunda’. Böyle bir Türkiye’nin artık olmadığını kendilerine anlatıyoruz. Artık Türkiye’ye istediğiniz gibi muamele edemezsiniz. Sizin çifte standartlarınıza boyun eğmeyiz. Türkiye’ye karşı patron gibi değil dost gibi yaklaşacaksınız. Diplomasinin temel kurallarından birisi karşılıklılık esasıdır. Almanya’nın önce kendisine bir çeki düzen vermesi lazım. Türkiye’ye nasıl davranması gerektiğini öğrenmelidir. İncirlik’ten çekilme kararı alırlarsa kendileri bilir. Kendileri gelmek istedi yalvaracak değiliz. Güle güle deriz.

Almanya İncirlik krizinde ABD’yi devreye sokmak istiyor

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye ile devam eden İncirlik krizini, ABD temasları sırasında gündeme taşıdı.

Gabriel, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı görüşmede, Ankara’nın İncirlik Üssü’nün ziyaret edilmesine izin vermesi konusunda ABD’den destek istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı görüşmenin ardından, “Amerikalıların da, şimdikinden farklı ilişkilerimiz olması için Türk tarafıyla konuşacak imkânları kullanacağı görüşündeyim” diyerek, ABD’den konuya dair destek istediğini ifade etti.