Ana SayfaDünya‘Çeçenistan’daki yetkililer: Eşcinsel oğlunuzu öldürün yoksa biz öldürürüz’

‘Çeçenistan’daki yetkililer: Eşcinsel oğlunuzu öldürün yoksa biz öldürürüz’

HABER MERKEZİ – Çeçenistan’da eşcinsel erkeklerin polis tarafından alıkonularak kamplarda tutulduğu ve işkenceye maruz bırakıldığı haberlerinden sonra şimdi de devlet yetkililerin eşcinsel erkeklerin ailelerine, “Ya oğlunuzu öldürün ya da biz öldürürüz” dediği iddia edildi.

Rusya’daki LGBT Ağı geçtiğimiz haftalarda, Çeçenistan’da eşcinsel erkeklere yönelik bir operasyon düzenlediğini ve bu kapsamda 100’den fazla kişinin polislerce gözaltına alınarak bir kampta alıkonulduğunu duyurmuştu.

Tutuldukları yerde işkenceye maruz bırakıldıkları söylenen eşcinsel erkeklere dair yeni bir iddia ortaya atıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Çeçenistanlı yetkililer eşcinsel erkeklerin ailelerine, çocuklarını öldürmeleri yönünde baskı yaptığı öne sürüldü.

Fransız haber kanalı France24 ‘toplama kampı’na benzetilen bu yerden sağ kurtulanlarla konuştu.

Kanalın yayınladığı videolardan birinde ismini vermek istemeyen ve kamptan kaçan bir kişi, yetkililerin ailelere, “Çocuklarınızı öldürün, yoksa bize öldüreceğiz. Namusunuzu kanla temizleyin” dediğini açıkladı.

Kamptan kaçan kişi ayrıca kampta işkenceye maruz kalan bir kişinin ailesine teslim edildiğin ve ailesi tarafından öldürüldüğünü anlattı:

Aile oğullarını ormana götürdü ve orada öldürdü. Ormana gömdüler. Cenaze bile düzenlemediler. Eğer eve gidersem ben de öldürülürüm.

Ne olmuştu?

BBC Türkçe’ye konuşan Rusya LGBT Ağı’ndan Natalia Poplevskaya, eşcinsel olan veya eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin gözaltına alınarak Grozni’nin 20 kilometre uzağındaki Argun yakınlarında bir gözaltı merkezine götürüldüğünü söylemişti.

Poplevskaya gözaltı ve işkencelere ilişkin şunları anlatmıştı:

Çeçenistan’da eşcinsel erkeklerin gözaltına alınması için bir operasyon yürütülüyor. İşkenceler kablo ile dayak ve elektrik şoku uygulanıyor. 30’dan fazla kişi küçük hücrelere tıkıştırılıyor.

Ayrıca LGBT aktivistleri işkenceler nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiğini bildirilmişti.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un sözcüsü Alvi Karimov ise ülkedeki eşcinselleri yok sayarak suçlamaları, “Ülkemizde var olmayan kişileri gözaltına alıp baskı uygulamamız imkansızdır” sözleri ile reddetmişti.