Ana SayfaGüncelÇerkesler için hem yas hem direniş günü: ‘Soykırım tanınsın, özür dilensin’

Çerkesler için hem yas hem direniş günü: ‘Soykırım tanınsın, özür dilensin’

HABER MERKEZİ – Çerkeslerin, Çarlık Rusyası’nın nüfus politikası kapsamında sürgün ve soykırıma tabi tutulmasının üzerinden 153 yıl geçti. “Biz soykırımdan sağ kurtulan ve unutamadıkları vatanlarının hasretiyle ölenlerin sürgündeki çocuklarıyız” diyen Çerkesler, soykırım gününde etkinliklerle sokaklarda olacak.

153 yıl önce bugün, 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusyası’nın Kafkas halklarına yönelik baskılarıyla 1,5 milyonu aşkın Çerkes yurtlarından sürüldü. Dönemin ağır şartlarında salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 500 bine yakın insan hayatını kaybetti. Tarihçilere göre ilk yerleşen bölgelerde de çok fazla sayıda Çerkes yaşamını yitirdi. Sadece Trabzon’da yaşamını yitiren Çerkes sayısı 53 bin.

Sürgünlerin en az yüzde 70’i Osmanlı topraklarında gerçekleşti.

Özellikle, gemilere bindirilen Çerkesler, Karadeniz’in Anadolu kıyılarındaki Batum, Trabzon, Adapazarı (Sakarya) Ordu, Samsun, Sinop ve şimdiki Akçakoca limanlarında çıkarıldı. Birçok tarihçi, Osmanlı limanlarına ulaşması için bindirildikleri gemilerde hastalanan Çerkeslerin denize atıldığını ifade ediyor.

Osmanlı’ya zorunlu olarak göç ettirilen Çerkesler, geçmişlerini ve kendilerine yönelik uygulanan bu asimilasyon politikasını hiç unutmadı. Soykırımı birer sır gibi sonraki kuşaklara aktaran Çerkesler, soykırımı unutmadıklarını yaklaşık 10 yıldır Türkiye’nin her yerinde düzenledikleri etkinliklerde bir kez daha hatırlıyor ve hatırlatıyor.

Hem yas hem direniş günü

Çerkes haklarına dair çalışma yapan sivil toplum dernekleri yaklaşık bir haftadır İstanbul’daki Cezayir Restoran’ın toplantı salonunda, şiirler, belgeseller ve panellerle soykırımı anlatıyor. Bununla birlikte, soykırımın hem yas hem de direniş gününe çeviren en önemli etkinlik Çerkes Dernekleri Federasyonu’nun öncülüğünde gerçekleşecek.

Gazete Sûjin’in haberine göre bugün İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplanacak her yaştan Çerkes, kendilerine ait kültürel öğelerle birlikte asimilasyona meydan okuyacak. Bu noktadan pankart ve sloganlarla “soykırımın muhatabı” dedikleri Rusya Konsolosluğu’na yürüyecek olan Çerkesler, saat 21.00’da basın açıklaması yapacak.

“Biz soykırımdan sağ kurtulan ve unutamadıkları vatanlarının hasretiyle ölenlerin sürgündeki çocuklarıyız” diyen Çerkesler, etkinliklerinde, “Soykırım ve sürgün acılarımıza tutunmak diriliş ve direnişimizin ilham kaynağıdır. Yüreğinde adalet inancı taşıyan kardeşlerimizi, basın açıklamamıza bekliyoruz. Unutmayın, birlikteysek güçlüyüz” diye seslenecek.

‘Soykırım tanınsın, özür dilensin’

Çerkes Soykırımı’nın TBMM’de resmen tanınması, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak olan ikili anlaşmalar ile Türkiye vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkının verilmesi gibi talepleri olan Çerkesler, Rusya’dan da Çerkesler’den ve diğer Kafkasyalı halklardan resmen özür dilenmesi, çifte vatandaşlık anlaşmaları ile Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin ana vatanlarına geri dönmesi gibi talepleri sıralıyor.

En önemli taleplerinden biri de asimilasyonu hatırlatmak üzerinden istenen Kafkasya’daki yerleşim yerlerine eski Çerkesce isimlerinin iade edilmesi.