Ana SayfaDünyaChelsea Manning tahliye edildi

Chelsea Manning tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Orduda görevliyken ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri hakkındaki belgeleri Wikileaks’e sızdırmaktan ötürü 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Chelsea Manning tahliye edildi.

2013 yılında, Irak ve Afganistan işgalleri hakkında binlerce gizli bilgi ve belgeleri askerken Wikileaks’e sızdırmaktan 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Chelsea Manning tahliye edildi.

Manning, hakkındaki 22 iddianın 17’sinden suçlu bulunmuştu. Öyle ki eğer ‘düşmana yardım’ suçlaması kabul edilseydi Manning idama da mahkûm edilebilirdi.

Manning, mahkûmiyet kararı açıklanana kadar üç yıl nezarette tutulmuştu.

Tutukluluğu sırasında sürekli olarak kötü muameleye maruz bırakılan Chelsea Manning en az iki kez intihara teşebbüs etmişti.

Tutukluluk şartları ve günde 23 saat hücreye kapatılması Birleşmiş Milletlerin işkence ile mücadele raportörü Juan Mendez tarafından sert dille eleştirilmişti.

Manning, başkanlık döneminin son haftasında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından affedilmişti.

Ne olmuştu?

Manning 2010’da Irak’ta istihbarat uzmanı olarak görev yaparken tutuklandı. Manning bir Amerikan helikopterinin aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu 12 sivili öldürdüğü görüntüleri, Afganistan Savaşı Güncesi, Irak Savaşı Kayıtlarını ve ABD’ye ait diploması yazışmalarını yayımlamakla suçlandı.

Manning’in sızdırdığı belgeler Wikileaks tarafından dünyaya duyuruldu. Manning’e “düşmana yardım etmek”, “istihbaratın internette yayınlanmasına sebep olmak”, “ulusal güvenlik bilgi ve istihbaratını yaymak”, “kamusal mülkiyet ve kayıtları çalmak” gibi 22 suçlama yöneltildi.

Manning tutuklanmasının ardından 2011 Nisan’ına kadar hücresinde tecrit altında tutuldu.  Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama’ya da ders veren Harvard Profesörü Laurence Tribe’ın da bulunduğu üç yüzden fazla Hukuk Akademisyeni Manning’in tecritinin yasalara aykırı olduğuna ilişkin bildiri yayınladı. Ardından koşulların daha iyi olduğu Fort Leavenworth’a gönderildi.

Manning’in davası Ağustos 2013’te sonuçlandı. Dava karara bağlandığında 25 yaşında olan Manning askerlik onurunu çiğnediği gerekçesiyle ordudan da ihraç edildi, alacağı tüm maaşlar ve ikramiyelerden de men edildi ve 35 yıl hapse çarptırıldı.

“Hayatımda yeni bir aşamaya geçerken, herkesin gerçek beni tanımasını istiyorum. Ben Chelsea Manning, bir kadınım” diyen Manning, cinsiyet geçişi için hormon tedavisine başlayacağını duyurdu. Manning, hormon tedavisine erişimini engelleyen Pentagon’a ve Savunma Sekreteri Chuck Hagel’e dava açtı.

Transeksüel bireylerin askerlik yapmasına izin vermeyen ordu, belge sızdırmak suçundan tutuklanmadan önce Manning’i cinsiyet kimliği nedeniyle ordudan çıkarma sürecini başlattı.

Obama, görevini bırakmasına iki gün kala, Ocak 2017’de, Chelsea Manning’i affetti.


Bu haber DW Türkçe ve bianet’ten derlenmiştir.