Ana SayfaGüncelCHP’den AKP’nin kongre davetine ret

CHP’den AKP’nin kongre davetine ret

HABER MERKEZİ – CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genel Başkan olacağı AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne temsilci göndermeyeceğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın partilerinin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne CHP’yi davet ettiğini söyledi.

Tezcan yaptığı yazılı açıklamada, davetiyenin geçen hafta kendilerine ulaştığını ve Yıldırım’a nazik daveti için teşekkürlerini sunduklarını ifade etti.

AKP’nin yarın (21 Mayıs) yapılacak kongresinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığa aday olacağının gerek Başbakan gerekse AKP’nin genel başkan yardımcıları tarafından açıklandığını hatırlatan CHP’li Tezcan, “Hatta bu açıklamalarda, salon düzeninde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık forslarına da yer verileceği belirtilmiştir” dedi.

‘Mevcut anayasanın açık ihlali’

Cumhurbaşkanlığı makamındaki bir şahsın bir partinin genel başkanlığına adaylığının konuşulmasının dahi mevcut anayasanın açık ihlali olduğunu dile getiren Tezcan, açıklamasında şunları aktardı:

Anayasamızda ‘Cumhurbaşkanı, göreve başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki gibi ant içer…’ giriş cümlesiyle yer alan yemin metninin son bölümü ‘…Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim’ şeklindedir.

Görüleceği üzere anayasamıza göre mevcut cumhurbaşkanı, üstüne aldığı tüm görevleri tarafsızlıkla yerine getirme konusunda, üstelik ‘Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda’ namusu ve şerefi üzerine yemin etmiş biridir. Ayrıca Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun ‘seçilen cumhurbaşkanının partisi ile bağının kesileceğini’ düzenleyen 4.maddesi de halen yürürlüktedir.

”Tek adam rejimi’ arzusunu gerçekleştirmeye dönük bir kongre’

Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Büyük Kongresinin bütün bu düzenlemelere ve yerleşik siyaset geleneğimize aykırı olarak tarafsız Cumhurbaşkanlığının şeklen devam eden son izini de yok etmeye dönük olduğu aşikardır.

Tarafsız cumhurbaşkanı niteliği ile bağdaşması mümkün olmayan parti genel başkanlığını tescil edecek, ‘tek adam rejimi’ arzusunu gerçekleştirmeye dönük bu kongrede bulunmak siyasal ilkelerimiz ve meşruiyet anlayışımıza uygun değildir. Bu nedenle, faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmekle yükümlü bulunan bir siyasi partinin, anayasanın açıkça ihlal edileceği kongresine katılmayacağız.

Previous post
Gezi aileleri Gülmen ve Özakça'ya destek için açlık grevine başlıyor
Next post
Rus Devrimi üzerine en iyi 10 kitap – TARIK ALİ