Ana SayfaManşetCHP’li Atıcı: AKP açlık grevlerinin Meclis’te konuşulmasını istemiyor

CHP’li Atıcı: AKP açlık grevlerinin Meclis’te konuşulmasını istemiyor

ANKARA – İşe iade talebiyle açlık grevi eylemini 65 gündür sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma gösterenlere yönelik polis müdahalesini değerlendiren CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, yaşananları “faşizm” olarak değerlendirdi. Hükümetin 16 Nisan’dan bu yana Meclis’i çalıştırmadığına da dikkat çeken Atıcı, “Çünkü AKP Meclis’te açlık grevlerinin konuşulmasını istemiyor” dedi.


Haber: ALTAN SANCAR


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve 65 gündür açlık grevi eyleminde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemine ve eyleme destek verenlere yönelik bugün gerçekleşen polis müdahalesine ilişkin Karınca’ya değerlendirmelerde bulundu.

CHP’li vekil, Gülmen ve Özakça’nın Kızılay’da Yüksel Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önündeki eylemi ile dayanışma göstermek isteyenlere yönelik sabah saatlerinde gerçekleştirilen polis müdahalesi için “faşizm” dedi.

Gülmen ve Özakça’ya dayanışmaya gelenlerin gözaltına alınmasını “Faşist bir uygulama” olarak değerlendiren Atıcı, hükümetten taleplere ilişkin herhangi bir cevap alamadıklarını belirtti.

“Söyleyecek sözü olmayanlar sadece saldırır”

Atıcı, Gülmen ve Özakça’nın insani talepler için grevde bulunduğunu ve alanda bulunanların da bu talepleri paylaştıklarını belirtti.

Bir ülkede bir yapı veya bir kişi bütün devleti ele geçirmiş ve önünde diz çökmeyenleri, devletin sopası ve halkın vergisinden elde edilen silahlar ile korkutuyorsa bunun adı faşizmdir. Dünyadaki bütün faşistler halkı dize getirmeye çalışmışlardır ve halkı dize getirmeye çalışırlarken de halkın parası ile alınan silahları kullanmışlardır. Burada yapılan da açık ve net biçimde faşist bir uygulamadır ve iktidar ‘diz çökmeyeceğim’ diyen insanlara devletin askeri ve polisini göndererek ‘Diz çök ulan’ diyor. Sabah gerçekleşen saldırının da bu çerçeve içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Burada duran insanların tamamı, bedenini ölüme yatıran iki mücadele insanını korumak ve onlarla dayanışma duygularını paylaşmak için buradalar. Şimdi onlar üstümüze geldikçe biz çoğalarak geleceğiz diyorlar. Çünkü haklıyız, istediğimiz şeyler son derece insani; işimizi geri istiyoruz ve OHAL kaldırılsın diyorlar. Burada bulunan insanların haklı talepleri karşısında söyleyecek sözü olmayanlar, buraya sadece saldırırlar.

“AKP açlık grevlerinin Meclis’te konuşulmasını istemiyor”

AKP’nin 16 Nisan’dan bu yana Meclis’i çalıştırmadığını belirten Atıcı, iktidarın kendilerine “Meclis’i açtırmayalım” teklifi ile geldiğini de belritiyor:

16 Nisan’dan bugüne kadar, Meclis’te halkın derdine derman olacak tek bir konu bile görüşülmemiştir. Bunun üzerine dün de Meclis’i yalnızca yoklama yapmak için açtılar ve AKP milletvekilleri elektronik sistemde kendilerini buharlaştırarak Meclis’in çalışmasını engellediler. Normal şartlarda AKP’li Meclis Başkanları toplantı yeter sayısını bulamadıklarında, 15 dakika ara verirler ve yakınlardaki AKP’li vekillerin gelmesini beklerler. Ancak dün yalnızca 5 dakika ara verildi ve ardından oturum kapatıldı. Arkadaşlarımız, AKP’nin bizlere ‘Gelin TBMM’yi açtırmayalım ve çalışmayalım’ önerisi ile geldiklerini ilettiler. Bizler bunu reddedince de yoklama yapıp, kapattırdılar. Çünkü AKP Meclis’te açlık grevlerinin, 16 Nisan referandumunda yaşanan hukuksuzluk ve ahlaksızlık konuşulmasını istemiyor. Herkes heyecan ile Erdoğan AKP’nin başına geçecek diye bekliyor. İnsan burada açlıktan ölüyor arkadaşım. İki gün önce Türkiye’de açlıktan ölen insanların sayısını verdim, ancak bunlar Erdoğan AKP’nin başına hangi şarkılarla gelecek diye bekliyorlar.

Hükümet ile görüşmelerinde açlık grevleri ile ilgili bir gelişme elde edemediklerini ve gün içerisinde yeniden bir görüşme talep edeceklerini belirten Atıcı, Başbakan Binali Yıldırım’dan da randevu talep edeceğini aktardı.

Previous post
Sürdürebilir yaşam mümkün: Almanya iki gün boyunca 'yenilenebilir enerji' kullandı
Next post
Polisin darp edip 'elimiz acıdı' diyerek dava açtığı avukatlar yargılandı