Ana SayfaKitapÇin’in Yirminci Yüzyılı

Çin’in Yirminci Yüzyılı

HABER MERKEZİ – Çin üzerine aydınlatıcı bir külliyatın oluşmasına önemli katkılar sunan Wang Hui’nin ‘Çin’in Yirminci Yüzyılı’ isimli kitabı, Yordam Kitap’tan çıktı.

Wang Hui’nin ‘Çin’in Yirminci Yüzyılı: Devrim, Geri Çekilme ve Eşitliğe Giden Yol’ isimli kitabı, Yordam Kitap’tan çıktı.

Ümit Şenesen çevirisiyle yayınlanan kitap, 20. yüzyıl boyunca Çin’de yaşanan politika değişikliklerine ve devrimlere odaklanıyor.

Ülkesi Çin’in yanı sıra Avrupa ve ABD’de yaptığı akademik çalışmalarla, Çin üzerine aydınlatıcı bir külliyatın oluşmasına önemli katkılar sunan Wang Hui, yapıtına 1911 Devrimi ve Çin’de çağdaş siyasetin doğuşuyla başlıyor.

Hui, siyasi alandaki ilk hareketlenmeden yakın dönemdeki liberalleşmenin izlerini sürerek bugünkü duruma kadar geliyor.

“Yüzyılın özü, 1911 Devrimi’yle başlayıp 1970’lerin ortalarındaki Kültür Devrimi’nin sonuna kadar süren ‘uzun devrim’dir” diyen Wang Hui, 20. yüzyıl Çin’inin siyasileşmesini üç farklı süreci ele alarak inceliyor:

  • Siyasi bütünleşme
  • Kültür ve siyaset
  • Halk savaşı

Wang Hui, “siyasileşme”yle birlikte “siyasetsizleşme”nin de önemine dikkat çekiyor:

Parti, halk savaşı koşullarında kitle çizgisiyle içli dışlıydı; düşünceleri ‘kitlelerden kitlelere’ taşıyarak devasa bir gügüç yaratıyordu. Ama iktidar partisi çoğu zaman kitlelere yabancılaşıp sıradan yoz bir siyasi makineye de dönüşüyordu. Ben bu olguya Partinin katmanlaşması, yani siyasetsizleşmesi diyorum.

Hui yeni bir ‘süper güç’ olma yolundaki ülkeye dair ilerici tartışmaları da yeniden gündeme getiriyor.

Wang Hui hakkında

1959’da Çin’de doğan Wang Hui, Pekin’de Tsinghua Üniversitesi’nde profesördür. Çalışmaları çağdaş Çin edebiyatı ve düşünce tarihi üzerine yoğunlaşmıştır.

1996-2007 arasında Çin’de çok itibar gören Duşu (Okumak) adlı derginin editörlüğünün yapmıştır.

ABD’de çıkan Foreign Policy (Dış Politika) dergisi 2008’de Wang Hui’yi dünyanın en önemli 100 aydını listesine koymuştur.

Harvard, Edinburgh, Bologna, Stanford, UCLA, Berkeley, Washington üniversitelerinde ders vermiştir.

China’s New Order (Çin’in Yeni Düzeni), Harvard Univercity Press, 2006; The End  of the Revolution (Devrimin Sonu), Verso, 2011; The Politics of Imagining Asia (Asya’yı Düşleme Politikası), Harvard Univercity Press, 2011; China’s Twentieth Century (Çin’in Yirminci Yüzyılı), Verso, 2016, kitaplarının yazarıdır.


Yordam’dan 5 yeni kitap

Yordam Kitap ve Yordam Edebiyat’tan Nisan ayında toplam 5 kitap çıktı.

Wang Hui’nin ‘Çin’in Yirminci Yüzyılı’ isimli kitabının yanı sıra Vijay Prashad’ın ‘Ulusun Ölümü ve Arap Devriminin Geleceği’ ve Ye. Agibalova ile G. Donskoy’un kaleme aldığı ‘Ortaçağ Tarihi’ de Yordam Kitap’tan çıkarak raflarda yerini aldı.

Yordam Edebiyat ise Hasan Âli Ediz’in çevirisiyle yayınlanan Anton Çehov’un ‘Kent Hikâyeleri’ ve ‘Taşra Hikâyeleri’ni okuyucuyla buluşturdu.