Ana SayfaGüncelCPT heyeti Türkiye’deydi: Gündemde İmralı da vardı

CPT heyeti Türkiye’deydi: Gündemde İmralı da vardı

HABER MERKEZİ – CPT heyetinin 10 Mayıs’ta başlayan Türkiye’deki bir dizi ziyareti tamamlandı. Heyetin gündeminde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi de vardı.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önlemi Komitesi (CPT) karakol, cezaevi ve geri gönderme merkezlerindeki durumu incelemek üzere Türkiye’ye bir heyet gönderdi.

Wolfgang Heinz başkanlığındaki 6 kişilik heyette, uzmanlar ve psikiyatristler de yer aldı.

Ankara, İstanbul, Batman, Siirt, Diyarbakır, Trabzon ve İzmir’de inceleme yapan heyetin gündeminde, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi de vardı.

Heyet, ziyaret sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle de bir araya geldi. Darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak da Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile görüştü.

Heyet ayrıca sık sık sorunlarıyla gündeme gelen Bakırköy Kadın Cezaevini de ziyaret ederek tutuklularla görüştü.

dihaber’in haberine göre CPT heyetinin 10 Mayıs’ta başlayan Türkiye’deki incelemeleri dün tamamlandı.

CPT’den yapılan yazılı açıklamada, gezinin amacı şu cümlelerle açıklandı:

Ziyaretin esas amacı, polis/jandarma tarafından gözaltına alınan kişilerin muayenesi ve yabancılara yönelik ceza infaz kurumlarında ve gözaltı merkezlerinde yaşanan durumun incelenmesi idi. Bu amaçla, delegasyon, ülkenin farklı yerlerinde çeşitli gözaltı merkezlerinde gözaltındaki kişilerle görüştü. Heyet, ziyaret sırasında, ilgili makamlarla birlikte İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan tutukluların durumuyla ilgili bazı konuları görüştü.

Heyet, ön incelemelerini Ankara yönetimi ile paylaştı. Heyetin bir rapor hazırlaması bekleniyor ancak heyetin önceki ziyaretlerle ilgili raporlarını açıklamaması, tartışmalara neden olmuştu.