Ana SayfaGüncelDarbe Girişimi Araştırma Komisyonu: Genelkurmay Başkanı’ndan yanıt alamadık

Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu: Genelkurmay Başkanı’ndan yanıt alamadık

HABER MERKEZİ – TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu açıkladı. Komisyon Başkanı Reşat Petek, Genelkurmay Başkanı Akar’ın ifadesine ilişkin soruyu “Akar’a sorduğumuz sorulara şu ana kadar bir yanıt alamadık” diye cevapladı. Petek, darbe girişiminin ‘siyasi ayağına’ ilişkin olarak da “FETÖ dönemsel olarak siyasi iktidarada bulunan partilere yakın davranmıştır. Sadece bir siyasi partiyle irtibat ya da yakınlık tespit edemedik” açıklamasında bulundu.

TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu, darbe girişimi ile ilgili hazırladığı raporu Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Komisyonu Başkanı Reşat Petek tarafından açıklanan raporda darbe girişiminin kronolojisi sıralandı.

Raporun geç kaldığı eleştirileni kabul eden Petek “Darbe girişiminin ardında Fettulah Gülen’in olduğu kesin” dedi.

Petek, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ifadesine ilişkin soruya ise “Genelkurmay Başkanı Akar’a sorduğumuz sorulara şu ana kadar bir yanıt alamadık” cevabını verdi.

Petek, darbe girişiminin ‘siyasi ayağına’ ilişkin olarak da “FETÖ dönemsel olarak siyasi iktidarada bulunan partilere yakın davranmıştır. Sadece bir siyasi partiyle irtibat ya da yakınlık tespit edemedik” açıklamasında bulundu.

Petek ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın darbe girişimini akşam 21:00’da öğrendiğini söyledi.

Açıklamadan satır başları şöyle:

Darbe girişiminden önceki genel durum, olaylar, bastırma olayında rol alan kişiler, kurumlar ve aktörler anlatılmıştır. Raporun sonuna koyduğumuz bazı kavramlar, FETÖ’ye mensup kişilerin kullandığı kavramlar. Bunu da terminoloji olarak belirttik. FETÖ yarım asırdır darbe için hazırlık yapmış.

Gecikme eleştirisi, ilave sürede alınmadı şeklinde bunu soranlar penceresinde haklılık payı olan eleştiriler oldu. Gizlilik duvarının arkasına saklanan bu hain yapıyı araştırmak takdir edersiniz ki pek çok zorluğu da beraberinde getirmektedir. Çok miktarda belge geldi ama bunları komisyon toplantılarında sadece biz, şu kurumdan şu rapor tarafından geldi şeklinde bildirdik ama o raporlar çok kapsamlı raporlar. Hassasiyetle inceleyip neleri alabiliriz dedik, bu zamanımızı aldı arkadaşlar. Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan 221 kişilik dava devam ediyor. 38 sanık konsey olarak belirlenen isimler. Biz çalışmalarımızı tamamladığımızda işin yargı bağlamında bilgiler bize soruşturmanın gizliliği gereği pek çoğu gelmiyordu. Bu süreç de bizim çalışmalarımızı bir anlamda sürekli güncelleme yapmamızı gerektirdi.

15 Temmuz hadisesiniz arkasında FETÖ’nün bulunduğu kesin olarak ortaya konuşmuştur. Hiçkimse hakkında komisyonumuzca suç isnatı söz konusu değildir. Bu bir iddianame değildir, bu bir araştırma komisyonu raporudur. FETÖ’nün hain darbe girişimi ile ilgili özet birkaç şey söylemek istiyorum; Darbe girişiminin arkasında FETÖ’nün olduğunu somut delillerle söylemeye çalıştık ama bugün tereddüte imkan vermeyecek şekilde bilgi, belge ve dokümana ulaşmış bulunuyoruz.

Gülen’in eski CIA üyesi Graham Fuller ile yakın irtibatı görülmüştür. Vaiz olarak tayin edilmesi dikkate şayandır. Vaizliğe müracaatından 1 ay sonra diplomasını almıştır.10 Temmuz 1959 tariginde göreve başlamış, kendisini bir gizli el himaye etmiş, 1966’da asalete tasdik olmuştur. Normal bir memurun 1 yıl adaylığı olur. 7 yıl aday memur olarak çalıştığı gözüküyor.

FETÖ’nün dinler arası diyalog projesi, örgütün bir üst düzey örgütlenme aşamasında kullandığı etkili bir yayılma taktiği olduğu anlaşılmıştır. Gülen denetimsiz ve sahte bir din anlayışı üzerine oturmuştur. Hedef ulaşıncaya kadar tedbir adıyla takiyye yapmak olmuştur. “Hizmetin bekası için haramlar helaldir” prensibine göre haram olan neler varsa bunları kendi mensuplarına helal olduğunu ifade etmiştir.

MİT’ten gelen rapor… ’15 Temmuz günü neler yaşandı?’, ‘Bu açıklanmadı?’, ‘MİT Müsteşarı bilgi vermedi’ şeklinde eleştiriler olduğu için MİT raporunun o bölümüne işaret etmek istiyorum. MİT tarafından daha önce paylaşılan notlarda FETÖ’nün darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır. 15 Temmuz’da 14 sularında teşkilatımıza gelen 15:30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından MİT Müsteşarına saldırı yönünde ham bilgiler verilmiştir.  16:40 sularında Genelkurmay Başkanı, Müsteşarı aramıştır, detaylı bilgi için Genelkurmay 2. Başkanı’na ilgili kişi gönderilmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanı ivedi olarak gönderilmiştir. Kontroller sonuçlandırılana kadar hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için talimat verilmiştir.  Gelişmelerin bildirilmesi amacıyla cumhurbaşkanının koruma müdürü aranmış, müsait olmadığı bildirilmesi üzerine bir anormallik olup olmadığı sorulmuş, güvenlik tedbirlerinin yerinde olduğu ifade edilmiştir. Müsteşarın karargaha gelmesi ve Genelkurmay Başkanı tarafından uçuşların durdurulması üzerine darbe girişiminin başlama zamanının 20:30 civarına alındığı belirlenmiştir.

FETÖ dönemsel olarak siyasi iktidarada bulunan partilere yakın davranmıştır. Sadece bir siyasi partiyle irtibat ya da yakınlık tespit edemedik.